Древни открития: Как барутът промени войната

Гилзи

Сред списъка на химическите експлозиви, барутът е единствената известна "рецепта" през много векове. Открит от древната китайска цивилизация, барутът и неговите съставки са накратко споменати в Таоиският текст Zhenyuan miaodao yaolue, но все пак свойствата и използването му като взривен агент не са били проучени.

Първата писмена процедура за производство на барут се среща в древно китайско военно ръководство. Въпреки, че много от изгарящите средства, като например гръцкият огън, който е бил използван преди това, първият взривен агент е барутът, чиито корени могат да бъдат проследени обратно до китайските алхимически експерименти. Смята се, че китайски алхимици от 9-ти век открили барутът случайно, когато един експеримент за търсене на еликсир на живота отишъл в погрешна посока. Понякога също така се твърди, че барутът може да е бил открит или измислен по-рано, тъй като китайските алхимици са били запознати с вещества като селитрата и сярата.

В древен Китай, барутът първоначално е бил използван като основа за пиротехническите продукти. Изобретяването на оръжието и на откриването на барутът и още много други подобни взривни рецепти от барут довеждат до драстични промени на бойното поле. Жестоките бомби и огнестрелното оръжие започват да се появяват на азиатския континент през 9-ти и 10-ти век. Първите и най-успешни стандартизирани процедури са определени в Wujing Zongyao, което е било китайско военно ръководство, написано от видни учени, който си сътрудничат през 1044, за да напишат "колекция от най-важните военни техники". Китайските алхимици по това време открили барутът, един от най-взривоопасните продукти, състоящ се от селитра, сяра, въглен и някои други съставки. Много от новите открития и варианти са разработени чак през модерната епоха, когато се появвяват веществата като нитроцелулоза, нитроглицерин, бездимен прах и TNT.

Древни открития: Как барутът промени войната

Едно от най-известните открития на барутните варианти се състои от 48, 5% селитра, 25, 5% сяра и 21, 5% други съставки. Тази комбинация е била използвана за производството на подпалвачески бомби, които са били мятани от обсадни машини.

Има няколко варианта и различни начини за използване на барута. Откриването на барутът променя драстично войните. Той не само води до използването на огнестрелни оръжия, но също така води и до изобретяването на оръжия като отровни бомби, гранати, огнени стрели, дори мините са били направени от барут.

В китайски текст, известен като Hu Long Jing от 14-ти век, се описват многостепенни ракети, огнени стрели, различни видове фойерверки и сухопътни и военноморски експлозиви и мини. Книгата описва също китайските мускети.

По време на обсадата на Пхенян през 1593, около 40 000 китайски войници използват различни оръдия и огнестрелни оръжия, като например мускетите.

Китайската империя се е опитала да запази рецептата за барута в пълна тайна. Въпреки това, рецептата скоро била изнесена навън. Царствата на Монголия и Индия започнали да използват барута най-вече на бойното поле, както и за различни цели като фойерверки, копаене на мини и тунели, както и изграждане на канали.

Страните в Азия, като Китай, Индия, Монголия и Ислямските държави процедират с техни собствени варианти, иновации и различни открития на барутните смеси.

Вариантът на барута, който е бил използван от европейците, е черен прах. Откриването на черният прах е оспорвано между двама души. Някои хора смятат, че новаторът, който е открил черният барут, е Роджер Бейсън, който е бил францискански монах и алхимик. Друг францискански монах, който казва, че е открил черния барут, е Бертхолд дер Шварце. Той е бил известен още като "Черният Бертхолд" и се казва, че е изобретил първата пушка. Все пак, фактите около "Черният Бертхолд" не са известни, като датите на неговото раждане, смърт и времето, когато той е изобретил пушката или черния барут, затова те са оспорвани. В неговия надгробен надпис се казва:

"Тук лежи Черния Бертхолд,

най-мръсният от хората,

който чрез своето изобретение доведе до мизерия

за останалата част от човечеството."

Би могло да се спори с писателя на надгробния надпис на Черният Бертхолд. Приносът на китайската цивилизация в откриването на барута не е просто смяна на сценария на бойното поле. Всъщност, по-иновативното и творческо използване на барута са помогнали да преместваме планини по време на правенето на мини и тунели, да направим пустини в буйни зелени полета, като изграждаме канали и да направим цивилизацията по-безопасна, отколкото преди. Едно е сигурно - откриването на барута е продиктувало много събития в историята, както във война, така и в мир.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
а
а
06.08.2011 23:43
Барутът е ужасно, но и велико изобретение.
0
0