Бил ли е убит цар Борис III?

цар Борис III

Макар че изминаха 70 години от кончината на предпоследния български цар Борис III, причините за неговата внезапна смърт си остават заплетени и неясни.

Цар Борис III умира на 28 август 1943 г. на 49-годишна възраст без да е страдал от сериозни здравословни проблеми. Дните преди смъртта си царят е бил доста активен.

На 14 август той се среща с Хитлер в командния щаб, известен с прозвището „Вълча бърлога“. Според историческите данни първоначалната дата била 13 август, но Борис бил изключително суеверен и положил големи усилия датата да бъде променена.

На 15 август се връща в България и прекарва следващите дни със семейството си в Царска Бистрица. На 19 август заедно с брат си Кирил изкачва връх Мусала. На 23 август се връща в София, където провежда различни уговорени срещи.

Това е денят, в който царят се почувствал зле и са призовани дворцовите лекари и специалисти от Александровска болница. По спешност от Берлин и Виена пристигат докторите Рудолф Зайц и Ханс Епингер.

На 26 август се разгласява, че царят е сериозно болен, а на 28 август в 16 ч. и 22 мин. царят умира. Лекарското заключение е запушване на лявата коронарна артерия и инфаркт.

Борис III

Ден след това радио „Лондон“ разгласява версията, че Борис е отровен от Хитлер. Това е потвърдено и от радио „Москва“. Според повечето историци тази теза е пропаганда. Самата царица Йоанна я оборва в мемоарите си. Тя твърди, че именно германците са осигурили транспорта на лекарите Зайц и Епингер.

От нацистка Германия Хитлер съобщава, че убийците на Борис са кралското италианско семейство. Обвиненията му са насочени към бащата на царица Йоанна – крал Виктор Емануил III, който спомогнал за свалянето на Мусолини от власт. Според немските власти лекарите са открили в тялото на Борис отрова, която е причинила инфаркта.

В българските среди също се разглежда тезата за убийство. Според главен научен сътрудник Марко Лалчев е възможно по време на полета до Германия на царя да е дадена кислородна маска, съдържаща живак.

Всички тези теории не са доказани, а официалната версия за смъртта на Борис III си остава инфаркт на миокарда.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Биса Симеонова Димитрова
Биса Симеонова Димитрова
10.11.2013 14:54
Ха зашо се е случило запушването на артерията точно след посещението при Хитлер.Хитлер съшо е бил суеверен.Той се е основавал на прогнозата на астролог,че зимата в Русия ще бъде топла.Оказва се обаяе друго.Зимата е много студена,а неговите войници са леко облечени и не са били готови за студа.
5
0