Тайният шифър на цар Калоян

Св. св. Петър и Павел

Неразгаданият до скоро криптографски надпис, будещ интереса на туристите, запътили се към църквата "Св. св. Петър и Павел" във Велико Търново, е вече разшифрован от български учени.

Издигането на храма, притежаващ този шифър, се свързва с пренасянето на мощите на Свети Йоан Поливотски от цар Калоян през 1204 г, в тогавашната столица.

Древни храмове

Църквата се намира в северното подножие на хълма Царевец. По-късно по волята на Анна Мария, съпруга на цар Иван Асен II, около крепостта е изграден манастирски комплекс.

От надписа трябва да се разшифрова вторият стенописен слой, посветен на Богородица и написан на гръцки и старобългардски език.

С тази загадка се заемат доктор Пламен Събев, професор и историк Иван Тютюнджиев от отдел "Християнско изкуство" на Регионалния исторически музей във Велико Търново, както и големият специалист по византийска епиграфика в Института по изкуствознание към БАН доц. Емануил Мутафов.

На тях им отнема няколко години да докажат автентичността на надписа и да разбулят значението му.

Древни надписи

Разбират, че надписът е поръчан от митрополит Игнатий. Неговите символи са разчетени, именно той е платил за изписването на църквата. За него е известно, че е считан за първият архиерей на църквата в Търново, документално признат.

След като разгадават символите, те успяват да разчетат името на митрополита, поръчал и платил изписването на най-известната църква в Търново.

Това е митрополит Игнатий, живял до 1464 г. и смятан за първия документално установен архиерей на търновската църква, който принадлежи към епископата на Константинополската патриаршия. На длъжността застава преди 1435 г.

Въпреки че шифърът прилича повече на йероглифите от арабския език, той всъщност е написан на гръцки. И в него се разчита подписът на митрополита "Митрополитис Игнатиос Тирнову". Надписът е монокондилия - това е писане с перо, при което ръката не се вдига от листа.

Надписът означава "На Преблагословената владичица наша Богородица и Приснодева Мария. Митрополит Игнатий Търновски".

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ел
Ел
12.10.2015 09:57
Май нямате представа как изглежда църквата отвътре! втората снимка не е от нея, даже не е от български храм!
0
0