Сребърният фараон

Фараони

Всички саркофази на древните владетели на Египет са били изработени от злато. Една от причините за това е била, че са искали да отдадат почит на владетелите си. Но е имало и друго, малко известно обстоятелство. Древните египтяни са ценили един метал повече от златото. Изненадващо за мнозина – това е среброто.

Преди близо 70 години една експедиция водена от професор Пиер Монте прави удивително научно откритие – напълно запазена гробница на египетски фараон, който е положен в сребърен саркофаг. Изследователите са се натъкнали на последната обител на Псусенес.

Египетски гробници

Двадесет години след откриването на гробницата на момчето-фараон Тутанкамон, археолозите са натъкват на втора, неразграбена от иманяри и напълно запазена гробница на египетски владетел. Владетел, който единствен от всички, е погребан в сребърен саркофаг.

Цялата личност на Псусенес е обвита в мистерия и противоречивост. Псусенес, в жилите на който тече едва ¼ фараонска кръв, е бил главен жрец по времето на император Аменемнису. След внезапната смърт на предшественика си той сяда на престола.

Въпреки съпротивата на част от придворните Псусенес узурпира цялата власт. И управлява богатата Египетска империя в продължение на цели 42 (а според някои и 46) години. Фараонът – жрец напуска този свят на преклонната възраст от 80 години.

Египетски саркофаг

Начело на империята Псусенес не се спирал пред нищо за да увеличи своя престиж и да укрепи политическите си позиции. Под негово управление е направена нещо нечувано дотогава, а след това и до ден днешен – преместването на цял един град, камък по камък.

По време на управлението на Рамзес II столицата на Египет е преместена в Тива на източния ръкав на река Нил. Времето показало, че това преместване не е удачно, защото за кратко (от историческа и геологична гледна точка) столицата е била превзета от наноси и постепенно залята от водите на могъщия Нил.

Разполагайки с неограничени ресурси и евтина работна ръка, Псусенес наредил преместването на столицата на град Танис. Камък по камък, целия архитектурен ансамбъл е бил преместен в Танис и Псесусенес е доживял да го види с очите си.

Може би именно дълбоката връзка, която фараонът жрец е чувствал с водата, го е вдъхновила да се отъждестви с божеството Собек – получовек-полукрокодил, жест граничещ със светотатство в Империята на Слънцето.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати