Пещерните рисунки - дело на дрогирани художници?

Скални рисунки

Изследователи от Университета в Токио стигнаха до куриозни изводи след дългогодишно изследване на пещерни рисунки на праисторически хора. Според японските учени твърде вероятно е те да са рисувани от дрогирани първобитни художници.

Дълги години експертите смятаха, че скалните рисунки, оставени от ръката на неизвестен творец, се отразявали бита на пещерните хора.

Известно недоумение будеше факта, че всички рисунки, независимо къде са намерени и каква е заобикалящата среда в района, са подозрително еднакви и имат сходни мотиви.

Обяснението на този феномен идва след внимателно сравняване на моделите на откритите в различни пещери, в различни части на света, рисунки на пещерни хора.

Пещерни рисунки

Според екипа на Том Фройзе, Александър Удуърд и Такаши Икегами рисунките са направени под въздействието на наркотици. По-точно - след употребата на халюциногенни вещества.

Очевидно „вълшебните“ гъби са били известни на човешкия род още от зората на цивилизацията и нашите предци редовно са си похапвали от тях.

След като в продължение на няколко години те изследвали редица рисунки от цял свят на възраст около и над 40 000 години те открили повтарящ се мотив в тях. На повечето от се наблюдава т.нар. „нестабилност на Туринг“.

Първобитни рисунки

Нестабилността на Туринг е кръстена на математика Алън Туринг. Тя представлява биохимичен процес, в човешкия мозък настъпва химическа реакция, която го кара да създава образи, които наподобяват клетъчната му структура.

С други думи голяма част от рисунките на пещерните хора са „снимки“ на клетъчните структури на мозъците им, които са нарисувани под въздействието на наркотични вещества.

Разбира се, достъп до „гъбите на боговете“ са имали само шамани, жреци, художници и вождове на племената, както свидетелстват редица трудове на други учени, които са изучавали използването на наркотици в различните мести култури.

Според учените това се дължи на факта, че древните хора искрено са вярвали, че консумацията на тези халюциногени доближава хората до боговете, и ги води на друго духовно място, а рисунките, създадени под тяхно въздействие, притежават силно духовно значение.

Рейтинг

4
Общо 8 гласували
5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

сс
сс
15.07.2014 20:52
Да,би могло да е вярно,ако се предположи,че във всички райони и географски ширини са виреели халюциногенни гъби.Което няма как да е вярно.Или че са използвали различни наркотични вещества и растения,което е по-вероятно.Но всеки запознат с действието на опиатите знае,че те имат различен ефект върху всеки човек а също и се различават по действието според произхода си.Така че и това отпада.Замислих се за теорията на Карл Юнг за архетипите-колективното несъзнавано на човечеството или всички образи,символи,митове,които са еднакви навсякъде по света и са нещо като вродено знание.
7
0