Древни мистерии: Скалните рисунки в Танумшеде

Рисунки в Танум

Скалните рисунки в Танумшеде или Танум (The Rock Carvings in Tanum) са сред най-известните паметници на Швеция. Всяка година те привличат хиляди туристи от цял свят в търсене на древни мистерии. Рисунките датират от бронзовата епоха и заради своята значимост са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Скалните рисунки в Танумшеде датират от около 1800 г. пр.н.е., но през следващите векове са нанасяни нови и нови изображения. Общият им брой е около 500, като най-често срещаните фигури са на кораби.

Те символизират пътуването до царството на смъртта, а според някои учени са символ на сила. Последните нанесени рисунки датират някъде около годината, в която се появява Христос.

Праисотрия

Особен интерес предизвиква образа на младоженците в горния край на скалата. Пресъздадена е сцена на Светата сватба, показваща връзката между бога на плодородието и жената.

Предполага се, че целта на тази рисунка е да бъде съхранено плодородието на хората и животните. Това е причината на това място всяка година около 1 май да се е провеждал ритуал, на който да се отдава почит към Бога на плодородието.

Днес целият обект се радва на оживен интерес. Има изградени специални туристически маршрути. Един от тях води до върха на скалата, на която освен че ще видите огромни камъни, датиращи от бронзовата епоха, ще можете да се насладите и на великолепната гледка, която се разкрива към долината Танум.

Скални рисунки

На територията на този исторически обект има музей, център за информация, реставрирана ферма от древността, магазин и заведение.

Можете да посетите античната ферма и да разберете как хората са живели преди 3000 години. Изложени са множество предмети и древни сечива, които са намерени при археологическите разкопки на обекта.

В магазина на музея можете да разгледате богатата колекция от книги, посветени на скалните рисунки в Танумшеде. Тук можете също така да закупите прелестни сувенири за Вашите близки и приятели.

Ще намерите и широка гама от бижута от бронз, сребро и злато, а в заведението можете да се отпуснете на чаша кафе или да пробвате някой от местните специалитети на района. Сандвичи, домашно приготвени сладкиши и лек обяд се сервират в зависимост от сезона.

В музея се организират най-разнообразни изложби, които ще Ви отведат на невероятно пътешествие от времето на бронзовата епоха.

Като всеки швейцарски туристически обект и тук всичко е изключително добре организирано. Можете да разгледате световното наследство дори на две колела, защото се отдават велосипеди под наем. Така освен древните рисунки ще можете да се разходите и из самия район, който е на възраст от над 8000 години.

Можете да посетите скалните рисунки в Танумшеде по всяко време на годината, но ако искате да се разходите и из околността е добре да изберете по-топлите летни месеци, защото зимата в Швеция може да е много студена и снежна. При лошо време обектът остава затворен за посетители.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

рабишчанин
рабишчанин
16.11.2013 21:30
Защо сте сложили рисунките от пещерата Магура - България?
0
6