Последните китайски оръженосци

китайски войни

Далеч от шума и суетата в градовете на Китай, жителите на китно село в провинция Гуейджоу си организират собствен вид шумотевица.

Село Биаша (наричано от някои Баша) е дом на население, известно в историята с притежаваните си оръжия. За разлика от повечето мъже в Китай местните представители на силния пол все още използват оръжия.

Китай

Въпреки че огнестрелните оръжия крият своите корени в Китай - барутът е изобретен там – притежанието им в страната всъщност е забранено за гражданите.

Изключения обаче съществуват и едно от тях е село Биаша. Мъжете там правят, открито носят и използват оръжия. Разбира се, не ги използват, за да ловуват с тях, а за да продължат културната традиция, останала от техните прадеди. Още от малки момчетата се обучават в тази насока.

Днес оръженосците на Биаша, смятани за едни от последните такива, водят много туристи в района. Техните представления включват танци, традиционна музика, подстригване на коса, както и показване на точна стрелба.

теракотената армия

Населението на Биаша е етнически Миао, един от 55-те малцинствени групи, признати в Китай. Малцинствените групи отдавна представляват изключения от законите, които управляват останалата част на Китай. Подобно изключение може да е странно, но не е необичайно.

В центъра на разбиранията на хората от селото е мъжката култура. Набляга се на техните костюми, оръжия и практики. В селото се провеждат състезания за оцеляване и притежанието на собствено оръжие често е предимството, взимащо превес.

Като едно от най-посещаваните селища в района, Биаша е пример за селище с разгорещен етнически живот. Започва своето развитие още от 1980 г. насам, съчетавайки разнообразни традиции с помощта на различни правителствени и неправителствени организации.

Гуейджоу е една от най-бедните провинции на Китай. Туризмът тук е единственото решение за осигуряване на икономически стимул за селските общности с цел да се запазят изначалните им традиции. От друга страна това осигурява и препитанието на местните жители.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати