Изследовател твърди, че Атлантида е Ирландия

Изследовател твърди, че Атлантида е Ирландия

От години единствената връзка между Ирландия и най-известният потънал изгубен град беше ирландско-американският актьор Патрик Дафи, който играеше човека от Атлантида в култово телевизионно шоу от 70-те години.

Но сега географски изследовател твърди, че Атлантида, описана за първи път от гръцкия философ Платон, която потъва под приливна вълна преди 12 000 години, в действителност е Ирландия.

Изследовател твърди, че Атлантида е Ирландия

Улф Ерлингсон, от Университета в Упсала, Швеция, пристигна в Ирландия, за да се изправи пред вълна от критики от местни учени, които казаха, че теорията е странна.

При посещение на древните гробни места в долината Бойн, едни от най-големите и най-старите в Европа, за които той твърди, че са останки от изгубени цивилизации, той заяви: "Аз очаквам да има опозиция. Но ние трябва да приемем, че съм прав , докато други успеят да докажат, че не съм."

В своята книга, която се очаква да бъде публикувана следващия месец, д-р Ерлингсон твърди, че описанията на Атлантида, направени от Платон, съвпадат точно с Ирландия.

"Точно като Атлантида, Ирландия е 300 мили по дължина, 200 мили широка и по-широка в средата", каза той. Атлантида на Платон има централно разположена равнина, заобиколена от планини.

"Аз разгледах географските данни на 50 от най-големите острови и има само един, който има равнина по средата - Ирландия."

Д-р Ерлингсон вярва, че идеята за потъването на Атлантида идва от съдбата на Догър Банк, изолирана плитчина в Северно море, която е била потопена от огромна вълна наводнения около 6 100 година преди Христа.

Той казва, че гробните места в Нюгрейндж и Ноут, на север от Дъблин, които предхождат пирамидите, са изгубените храмове на Атлантида. Хълмът Тара, древното седалище на високопоставените царе на Ирландия, е в центъра на Атлантида.

Атлантида е била "разполагана" на хиляди различни места, включително в пустинята Сахара, близо до Азорските острови, островите в Егейско море, на дъното на Атлантическия океан, както и преди два месеца в южна Испания. Някои мислят, че тя се е намирала само във въображението на Платон.

Марк Хенеси, географ от Тринити колежа в Дъблин, заяви, че теорията е "много отдалечена от действителността".

Колин Бриин, преподавател по морска археология в университета Улстер заяви: "Ние знаем какво е морското дъно около Ирландия. Ако там имаше изгубен град, щяхме да знаем за него.”

Рейтинг

3.7
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Лич
Лич
28.11.2013 16:19
Голем праз
0
0