Легендата за Хубавата Елена от Троя

Легендата за Хубавата Елена от Троя

Английският поет и драматург Кристофър Марлоу описва Елена от Троя като „лицето, предизвикало хиляди кораба”. Наистина когато троянският принц Парис и Елена избягват от Троя, към тях се запътва огромна ахейска водка, която обявява война на Троя, за да си върне хубавата Елена. Настрана от митологичната история за „Присъдата на Парис”, много историци смятат, че любовта между Елена и Парис е причина за Троянската война.

Поради красотата си Елена често е била любим обект за много художници в продължение на векове. На гръцки името Елена се изписва и произнася като Helene и поже би произлиза от Selene, означаващо „луна”.

Животът на Елена

Повечето писмени записки се намират в известните гръцки епически поеми - „Илиада” и „Одисея”. От тях се счита, че Елена е дъщеря на гръцкия бог Зевс и на Леда, която е дъщеря на цар Тестий, управляващ Етолия. Според някои други версии Елена се излюпва от яйце, дадено от гръцката богиня Немезида.

Макар Елена да е била биологична дъщеря на Зевс, тя винаги е смятана за потомък на спартанския цар Тиндарей, съпругът на Леда. Била е и сестра на Кастор, Полидевк, и Клитеместра.

В ранните й години е отвлечена от двама атиняни, Тезей и Пиритой, които искали да се оженят за някоя от дъщерите на Зевс. В малък промеждутък, когато похитителите й били в търсене на Персефона (друга дъщеря на Зевс, омъжена за Хадес, владетел на подземния свят), тя била оставена под надзора на Етра, майката на Тезей. По-късно когато Хадес открил Тезей и Пиритой, братята на Елена - Кастор и Полидевк, я спасили. Много автори в древна Гърция я описват като много младо момиче, а в тази конкретна история е била някъде на около 5 години.

Сватбата на Елена е много важно събитие за ахейските хора и за гърците. Всички ахейски царе в района по средиземноморието са били или ухажори на Елена, или изпратени емисари с предложение за брак. Това поставило баща й, спартанският цар Тиндарей, в много опасна позиция в случай, че отхвърлените представители решали да си отмъстят. Той се страхувал, че между семействата можело да възникнат вражди или че накрая между избрания от Елена кандидат и отпадналите ухажори може да възникне конфликт, който пък да доведе до избухването на война.

Одисей, приятел на Тиндарей, смятан за един от най-умните гърци, излезнал със страхотна идея. Той накарал всички представители да сключат клетва, според която няма да се води война и женитбата на Елена ще бъде почетена. 10-годишната Троянска война, водена от гръцката армия, е дело именно на тази клетва.

Хубавата Елена взима за свой съпруг Менелай, братът на Агамемнон. Много учени считат, че Менелай е избран от Тиндарей, тъй като е бил най-силен и с най-голямо благосъстояние сред останалите кандидати. Има предположения, че сватбата е имала политическо естество.

След женитбата Елена ражда дъщеря, Хермиона. Менелай става господар на Спарта, тъй като свекър му (Тиндарей) и зетовете му (Кастор и Полидевк) умират. След като троянският принц Парис идва в Спарта, Елена се влюбва в него. Според някои митологични записки Афродита, богинята на любовта, изпраща стрела, за да накара Елена да се влюби в Парис, тъй като богинята му дължала услуга. Според някои Елена се влюбва в Парис, според други тя е отвлечена от него.

Легендата за Хубавата Елена от Троя

Менелай, в търсене на отмъщение, повежда огромна ахейска войска, за да си върне съпругата. Всички ахейски крале, свързани с клетвата и съюза, накрая, след 10 годишна война, побеждават Троя. Според някои Елена е напуснала смъртния свят след края на войната. Споменава се, че Менелай искал да убие невярната си съпруга, но запленен от красотата й, не успява. По-голяма част от източниците изтъкват, че Елена се връща в Спарта заедно с Менелай.

Има най-различни легенди, написани за живота на Елена. Толкова легендарна била красотата й, че била предмет на изкуството за много. Елена от Троя явно винаги ще остане „лицето, предизвикало хиляди кораби”.

Рейтинг

5 4
4 7
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Потребител#156571
Това е Тракийска война и в нея Етиопски Цигани не са участвали!Как е преведена тази "Илиада" питайте етиопските Цигани!Както са "превели" всичко останало и са сътворили Мегалъжата за "цивилизацията" дето не са я даже "помирисвали" в Номадския си живот в Африка!Между другото морето не е "егейско" а Хилядолетия е било Тракийско море!!!
1
0
Петрушка Томова
Петрушка Томова
13.04.2013 10:19
Цитатът от Кристофър Марлоу - Какъв превод е това? Цитирам от първия абзац:...описва Елена като "лицето предизвикало хиляди кораба"?! Това нито е български език, нито е верен превод - /предизвикват се хора, одушевени.../Английският глагол тук /правилата на сайта не ми дават техническа възможност да го изпиша/ означава = пускам, лансирам, значи "като лицето, пратило в морето ..." - Ако пък е взето готово от някой оторизиран стар превод, време е да поправим грешките на нашите предци!
0
0
Диана
Диана
03.11.2012 21:22
Това е писано според легендите и 'Илиада'.Всъщност има сведения за войната,но истинската цел не е била връщането на Елена,а контролирането на морските пътища.Освен това когато Парис завежда Елена в Троя тя е била на 30 години.За 10 години война тя става на 40,да вземем предвид и че се развива 9-8в.пр.Хр. не може да се каже че тя още ще е изглеждала по същият начин.
1
1
станислав кехайов
станислав кехайов
28.01.2012 16:22
според мен тези кораби ги е повел агаминном
0
0
arawen
arawen
03.05.2011 11:48
Това, което знам аз е, че винаги областа на севернозападна Турция, която е богата и отваря пътя към Черно море е считана от гърците, там се е намирала Троя. Тъй, че сватбата и цялата история е мит на Омирос. Друг мит разказва за ябълката на Ерида. Хера минерва и Афродита поискали от Парис да даде тази ябълка на най - красивата и той избрал Афродита. Другите две от гняв заедно със Зевс и Посейдон(Нептун мисля, че е на български)ей така за да си поиграят и за да си отмъстят на Парис, накарали хората да воюват. Много дълга е историята, тъй че спирам да пиша.

0
0
Кitty(alex)
Кitty(alex)
11.02.2014 16:23
Можете ли да ми пратите сайта от където сте прочели това или да ми разкажете накратко изторията за ябълката, войната ...
0
0
lilqna aleksandrova
lilqna aleksandrova
01.04.2011 11:17
Хубавата Елена е с много версии за живота и.
0
1
Станислав Панайотов
Станислав Панайотов
21.03.2011 10:07
Да, голям майтап е към тях се запътва огромна ахейска водка в началото. Все бях чувал за най-различни водки, но ахейската сигурно е най-силната. Така де - били са се под нейното въздействие цели десет години. Оправете се водка-та на войска, а че са пили по онова време - пили са, но не водка.
3
1
Язък
Язък
31.10.2010 16:11
Жалко, че руснаците ги е нямало тогава. При толкова много ахейско, водка хич не ми се и мисли, как щяха да я запомнят тогаз таз война.
2
2