Гръцка Митология: Хермес - предвестникът на боговете

Гръцка Митология: Хермес - предвестникът на боговете

Най-популярната версия за произхода на гръцкия бог Хермес твърди, че той е син на Зевс и Мая. Зевс е царят на боговете и управник на планина Олимп, а Мая била дъщеря на поддържащия света титан Атлас. Той бил роден в пещера, намираща се на планина Селен, която обитавала майка му. Хермес заедно със своята свръхсила извършил мнго подвизи още като малък. Малко след като се родил, той напуснал люлката си докато майка му спяла и стигнал до Пиера, където открил каляската на своя полубрат Аполон. Увлечен от малък към кражбите, той я откраднал. След това хитро сложил подложки на колелата, за не се чува нищо и минал с нея на заден ход петдесетина пъти, за да могат следите да се заличат. Тъй като винаги искал боговете да са задоволени, той спрял, за да направи своето първо жертвоприношение, убивайки и предлагайки за тази цел две крави.

Приключенията му не спрели дотук. На път за вкъщи намерил костенурка, която взел със себе си. Убил я и я изпразнил. Използвайки кожените влакна от пожертваните крави и кухата вътрешност, той създал първата лира. По-късно Аполон открива, че каретата му е открадната и се ядосва на Хермес. Доказателство за греховете му станала именно лирата. За да разреши спора, Зевс накарал Хермес да подари на Аполон лирата. Това не било единственият музикален инструмент, изобретен от Хермес. Той измислил и тръбата за свирене, която също била отредена за подарък на Аполон. От благодарност Аполон от своя страна му връчил своя златен жезъл, с който Хермес често е обрисуван, наред с вирнатия каскет, двете сплетени змии и вързаните сандали.

По време на юношеството си, баща му го прави бог на търговията и отношенията, и го снабдява с позлатени сандали. Дава му силата над птиците за предсказване, кучетата, глиганите, стадата овце и лъвовете. В „Одисея” Хермес се явява предимно като предвестник на боговете и като водач на мъртвите към Хадес.

През живота си Хермес изпълнява много задачи. Някои от тях включват:

• Той е този, който връща Евридика на Хадес, след като тя е отвлечена от Орфей. В края на „Одисея” той взима душите на мъртвите към подземния свят.

• Той убива Аргус, стогодишният гигант, като го приспива с мелодичните тонове, които изпълнява. След това спасява възлюбената на Зевс Ио, която била трансформирана на крава.

• Поверена му била задачата да доведе трите богини Хера, Атина и Афродита към планина Ида, където Парис трябвало да реши коя от тях е най-красива.

• Хермес спасява Дионисиос, богът на виното, от пламъците последвали раждането му. След това отнесъл бебето при цар Атамас, който го отгледал.

• Отвежда троянският цар Приам към палатката на Ахил, за да вземе тялото на своя мъртъв син-Хектор.

• Дава на Хадес шлем, превръщащ го в невидим, за да може Медуза да бъде убита.

• Връща на Зевс мускулите, които са му били отнети от чудовището Тифон, правейки го безсилен.

• Той убеждава Калипсо да остави Улисей по време на пътуването си обратно.

• Дава овена със златното руно на Нефела, за да може тя да спаси децата си.

Хермес изпълнявал най-разнообразни роли, но почти винаги бил свързван със защитата на говедата и овцете. Макар да е известен като предвестник, той може да е бил и бог на пътищата и порталите, както и закрилник на пътуващите. Ако някой случайно намерел някакво съкровище, се смятало, че то е подарък от Хермес, а поради музикалните си изобретения, той се счита и за патрон на музиката.

В изкуството и литературата е имало много и най-различни интерпретации. В архаичното изкуство е показван като израснал мъж с брада, облечен с дълга туника и често носейки каскет и вързани сандали. В други времена, като защитник на добитъка, е представян носейки овца на раменете си. През късната част на 5в.пр. Хр е обрисуван като голобрад юноша без дрехи. Най-често обаче той се появява с вестителския жест като предвестник на боговете.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
линда
линда
20.12.2011 20:20
много интересна информация
1
0
Онзи
Онзи
27.08.2011 14:28
Трябва да се чете Класическата гръцка митология. Най - добре да се започне със Старогръцки легенди и митове на покойния професор Николай Кун. Хермес, Персей и Харон и т.н са съвсем различни персонажи.
2
0