Древните европейци практикували канибализъм

Атапуерка

Откритите в Атапуерка, Испания останки на първите европейци безспорно доказват, че нашите далечни прадеди са били канибали, които най-вече обичали малките деца, предаде АФП.

"Сигурно е, че древните европейци са практикували канибализъм, споделя един от участниците в Атапуерка прокета, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО.

Изследваните останки доказват, че те са били канибали с цел да се изхранват, а не като част от жертвоприношения или ритуали. Предимно деца и юноши са били умъртвявани и изяждани.

Пещери Атапуерка

Това е изключително добре документиран случай на канибализъм в историята на човечеството, но едва ли е най-старият. Намерите останки в пещерите били смесени с останките от други уловени и изядени животни.

Пещерите Атапуерка са открити в края на XIX век при проправянето на тунел за железопътна линия през планината. Едва сто години по-късно започват изследвания в пещерите. Разкопките започват през 1978 години, като първите останки са открити през 1884.

Откритите останки са на възраст над 800 000 години и се предполага, че те са принадлежали на първите европейци или така наречените Homo Antecessor. Те пристигнали от Африка през Близкия изток, Италия и Франция.

Въпреки наличието на животни съперниците са били убивани и месото е използвано за храна. Повечето идентифицирани останки били на деца и юноши, с това те убивали основата на демографската пирамида на групата.

Обитателите на Атапуерка се занимавали с ловуване и изработване на инструменти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стенли
стенли
26.02.2014 00:14
Гладът-историята..примери колкото щеш!
0
0