Хиляди източногерманци са жертви на лекарски експерименти

Лекари

До ужасяващи разкрития стигна проведеното от немски журналисти разследване за незаконното провеждане на медицински експерименти върху нищо неподозиращи пациенти. Според събраните доказателства най-малко 50 хиляди жители на Източна Германия са участвали без знанието и съгласието си в потенциално опасни медицински експерименти.

Първите информации за подобни порочни практики се появиха непосредствено след падането на Берлинската стена в края на 80-те години на миналия век.

Експерименти с пациенти

Тогава в обединена Германия излязоха откъслечни съобщения, че множество западни фармацевтични гиганти са заплащали крупни суми на комунистическото правителство на ГДР за провеждане на клинични опити върху хора.

Доказателствата, събрани в хода на журналистическото разследване, сочат, че поне 50 източногермански клиники са провели повече от 600 клинични изпитания на експериментални лекарства върху пациенти.

Един от потърпевшите е германецът Хуберт Брухмюлер, който разказва спомените си от тогава. Личният лекар на Брухмюлер установява, че страда от сърдечно заболяване и го изпраща в окръжната болница в Лоснау.

Медицински експерименти

Медиците там му обясняват, че разполагат с нов медикамент за неговото заболяване и му подават жълти хапчета в кутийка, върху която пише единствено „Медикамент за сърце. Пациент № 030. Производител Сандоц“.

„Може би аз съм последният оцелял от клиничните експерименти, които бяха проведени през 1989 година в клиниката за белодробни заболявания в Лонсау, - споделя Брухмюлер и продължава - бях изпълнен с надежда. Нямах никакви съмнения. В болницата никой не ми каза, че става дума за тест. Дори не трябваше да подписвам нищо.“

Експериментални лекарства

Разследването на журналистите разкрива, че в нехуманната практика са участвали почти всички големи фармацевтични компании, в т.ч. Байер, Шеринг, Сандоц, Хьост и други. Дори и реномираната берлинска клиника „Шарите“ е провеждала в изследвания, водена от мотото: „Участваме, след като пада твърда валута! “.

Журналистите са открили, че срещу приличната сума от 6 млн. германски марки за клинични изследвания лекарите от елитната клиника са се съгласили да дадат експериментален препарат на 30 новородени.

Шокиран от разкритията на журналистите германския министър на здравеопазването Даниел Бар е одобрил намеренията на вътрешното министерство да се отпуснат средства за федерално разследване.

Целта на разследването ще е да се установи дали и колко лекари от клиниките в Източна Германия са участвали в порочната практика и какво въздействие са оказали въпросните тестове върху здравето на пациентите.

Сдружението на жертвите на режима в ГДР от години настояват истината за нехуманната практика да излезе наяве и западните фармацевтични концерни и източногерманските болници да поемат отговорността за извършеното чудовищно престъпление.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Krasimira
Krasimira
12.08.2015 22:46
Po-dolu mojete da vidite imenata, koito me samoubivat!


https://geeldon.wordpress.com/2011/10/15/brain-and-satellite-surveillance-assault-and-torture/
The initiator!
0
0
Вранимир
Вранимир
22.05.2013 00:39
Германските фармацевтични компании имат много хляб да ядат- учете се от Щатите. Там толкова много издевателства са извършени и все още никой не им е казал копче. Не е престъпление ако не те хванат ;)
4
0
muller
muller
22.07.2015 19:46
Das ist night gut fur Deutsch.Und wranimir du bust doof.
0
0