Красивата шпионка на Хитлер

Хилде Крюгер

Катарина Матилде Крюгер е родена през 1914 година в Берлин. Ослепителната блондинка мечтае за кариера в киното и едва 20-годишна получава първата си роля. Точно по това време Катарина решава да смени името си на Хилде. Така се ражда Хилде Крюгер – амбициозната красавица, която никога не успя да пробие като актриса, но изигра първостепенна роля в изграждането на огромна шпионска мрежа на нацистите на територията на Мексико.

Г-ца Крюгер не успява да впечатли особено режисьорите с актьорските си умения, но успява да привлече вниманието на Йозеф Гьобелс, който е Министър на пропагандата в правителството на Хитлер в навечерието на Втората световна война. Това е и причината въпреки посредственото си актьорско майсторство пленителната германка да получава роля след роля.

Нацистки щаб

Хилде Крюгер напуска Германия и заминава за Америка малко след началото на военния конфликт. Опитите и да пробие в Холивуд се увенчават с неуспех, но амбициозната красавица очевидно притежава други умения и бързо успява да спечели вниманието и сърцето на един от най-знатните германци в Америка – Герт фон Гонтард, който е наследник на пивоварната Будвайзер. Любопитен факт е, че наема на жилището на Хилде се заплаща не от кой да е, а от Жан Пол Гети, който е бил горещ привърженик на идеите на Хитлер.

Година след пристигането си в страната на неограничените възможности Хилде е вербувана от Гестапо. Така започва кариерата си най-успешната шпионка на Хитлер зад океана. Целта на нацистките шпиони на територията на Америка е била да се опитат да установят промишления потенциал на страната, както и да следят за всяко по-голямо придвижване на военни части.

След включването на Америка във войната, придвижването на германците на територията на страната е било силно затруднено, за това от Гестапо решават да прехвърлят шпионската си мрежа на територията на Мексико.

Хилде Крюгер - шпионка

И така в ранните часове на 9 февруари на граничния пункт Нуева Ларедо на границата между Америка и Мексико пристига автомобил. Сред пътуващите е представящата се американска гражданка Хилде, която представя препоръчително писмо, подписано от най-богатия човек в Америка – Жан Пол Гети.

Г-ца Крюгер не губи време и бързо се впуска в активен нощен живот в Мексико сити. Не след дълго тя се запознава държавния секретар на финансовото министерство, а покрай него и с вътрешния министър Мигел Алеман, който скоро губи ума си по красивата германка. Запленен от външността и други умения на Хилде, Алеман и осигурява жилище в един от престижните райони на Мексико сити, който той посещава почти всяка вечер.

Връзката и с вътрешния министър не е единствената, която шпионката поддържа. Според разсекретени доклади на американските тайни служби, по онова време Хилде Крюгер се е срещала още с влиятелен мексикански генерал и с външния министър на страната Езекиел Падия. Но най-плодотворна е връзката й именно със силовия министър Алеман, благодарение на която повече от 300 нацистки шпиони са получили безпрепятствено мексикански входни визи.

Междувременно стотици тонове суровини напускат Мексико в посока Нацистка Германия. Тонове живак и петрол се товарят от пристанището Веракрус и се превозват контрабандно през Панамския канал от немски подводници. Повечето от държавните чиновници и политици, които са замесени контрабандата, са близки познати на красивата немска шпионка.

Хитлер

Кариерата на най-успешната шпионка на Гестапо отвъд океана приключва през декември 1941 година. Тогава провокиран от нападението над Пърл Харбър американският Държавен департамент решава да информира мексиканската правителство за действащите нацистки шпиони на тяхна територия.

Мексиканските власти получават списък с 24 имена, сред които и името на Хилде Крюгер. Тя дори е арестувана за кратко, но благодарение на връзката си с вътрешния министър тя е освободена.

За да се спаси от преследване и екстрадиция г-ца Крюгер се омъжва за Нацо де ла Торе, който е внук на някогашния мексикански президент Порфирио Диас. Малко след края на войната, през 1946 година, някогашният любовник на германката – Мигел Алеман, е избран за президент на Мексико, но междувременно Хилде и успяла да завърти главата на „Захарният крал“ на Куба Хулио Лобо Олавария, с когото заминава за Испания.

Как е изживяла живота си след това и дали още е жива Хилде Кругер е обвито в мистерия. Единствените откъслечни данни за амбициозната германка са краткото й появяване на екрана в една швейцарска комедия през 1958 г. и разказът на Ида Родригес, близка приятелка от Мексико, която последно я е видяла в Ню Йорк малко след това. От тогава следите на красавицата се губят. Никой не знае жива ли е още най-успешната нацистка шпионка.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати