sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистерията Уилям Шекспир

Мистерията Уилям Шекспир

MarianeMariane
Джедай
330112170
Шекспир

Един въпрос вече близо 400 години терзае учени и литератори. Кой е автор на безсмъртните произведения на Шекспир. Наистина ли един самообразовал се скромен англичанин е написал всички тези безсмъртни сонети и пиеси. И дали всички онези конспиративни теории, които приписват авторството им на поне 18 различни личности сред които Едуард де Вер и Франсис Бейкън не съдържат зрънце истина.

След смъртта си през 1616 г Шекспир оставя след себе си 38 пиеси, 154 сонети и множество поеми. И нито едно от произведенията не носи неговия подпис, само неповторимият му стил. До ден днешен са се запазили само шест собственоръчни подписа на Уилям Шекспир.

Три от тях са положени върху различни документи, а останалите три върху завещанието му. Интересното в случая е, че всички тези подписи са различни. Единственото, което ги свързва е, че започват с „Shak“.

Мнозина от привържениците на теорията за спорното авторство на произведенията на Шекспир подчертават факта, че в завещанието на драматурга, изключително дълго и прецизно, не се споменава нито дума за дяловете му като собственик на два театъра или за каквито и да е била писмени вещи, като лични записки, книги или писма.

Къщата на Шекспир

По онова време книгите са били изключително редки и ценни вещи, така че е почти невероятно те да не са били изрично упоменати в завещанието. Недоумение буди и факта, че според историците Шекспир никога не е писал писма, нито едно. И никой не му е писал. Няма никакви запазени образци на кореспонденция.

Как е възможно да няма запазен нито ред от човекът, притежаващ най-богатия речник в литературната история на Великобритания. Анализ на произведенията на гениалния драматург разкрива, че той е използвал умопомрачителните 29 000 различни думи. За сравнение, в първото издание на Библията са използвани едва 5000 думи.

Именно на Шекспир се приписва и авторството на някои от съвременните английски думи като – манастир, характер, капитулирам, безусловен, път, заговарям, които са използвани за първи път в неговите произведения.

Уилям Шекспир

Според привържениците на теорията за спорното авторство, между които и признаните авторитети като Марк Твен и Орсън Уелс, всъщност автор на произведенията е сър Франсис Бейкън.

Франсис Бейкън пасва идеално в тази конспиративна теория. Докато Шекспир не може да се похвали със знатен произход или добро образование, което да обяснява демонстрираните в произведенията му познание по чужди езици, право, наука и политика, то Бейкън е бил потомствен дипломат, историк, писател и политик.

Това не е всичко - пиесата „Бурята“ описва точно корабокрушение на Бермудските острови, което е преживяно... но от Франсис Бейкън. Сравнението на литературните стилове на двамата автори показва, че те са доста сходни. И двамата притежават изключително специализиран стил и маниер на изразяване, макар и неофициално критиците да определят стила на Бейкън като „по-твърд“.

Вероятно истината никога няма да стане известна за света. Кой е автора на „Ромео и Жулиета“ или на „Сън в лятна нощ“ може и да не узнаем със сигурност. По-важното е всеки от нас да намери време за да се запознае и наслади на най-великите произведения писани от човешка ръка, който и да е държал перото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Джаки
Джаки
11.01.2014 18:15
глупости на търкалета. Шекспир ги е написал, това че не е бил богат не значи че не може да напише нещо
1
1
Поля
Поля
14.10.2013 16:39
съгласна съм с първият коментар. Шекспир си ги е написал, точа че има завистливи хора, които не са смятали за честно един ''прост селянин'' да може повече от тях. Защо ли това и в нашия век е познато....
2
0
NG
NG
30.05.2013 12:10
Автрорът на незабравимите и безценни творби е КРИСТОФЪР МАРЛОУ. Има много научни резенции и тези, както и романи на тази тема. То е известен, но за съжаление Великобритания не може да се откаже от бранда "Шекспир", защото носи много печалби.
3
1
...
...
07.04.2016 18:26
От какво точно да се отказват, като и Марлоу е англичанин.
1
0
Елена
Елена
30.07.2015 13:12
Тук явно пишат хора, които нямат абсолютно никаква представа за написаното от Шекспир, стила му и богатството на езика. Има доста интересна литература по въпроса. Присъединявам се към мнението ви.
1
0
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
17.05.2013 06:25
само защото не е бил богат и не е бил от знатно потекло не значи че не е създател на тези велики произведения, не е ли възможно да са му изгорили писмата и всички ценни книги защото някакви идиоти като тези които смятат че той е прост да са му завиждали и след смъртта баам - клада пред дома му!
2
0