Откриха изгубена цивилизация, погребана от вулкан

Откриха изгубена цивилизация, погребана от вулкан

Археолози са открили останките на индонезийска изгубена цивилизация, погребана под отломките на най-голямото вулканично изригване в модерната история.

Изригването на планина Тамбора на 10 април 1815 е довело да заливането на селата, намиращи се на остров Сумбава, с пемза, пепел и камъни и до отнемането на живота на около 90 000 хора.

Ударът на природната стихия е бил почувстван по целия свят. Вулканът е изхвърлил повече от 30 кубични метра магма и е изтласкал около 400м тона серен диоксид в атмосферата, което е довело и до глобално захлаждане от почти един градус по Целзий, създавайки това, което вулканолозите наричат „година без лято”.Отломките и пепелта от изригването са довели до унищожаването на посеви, намиращи се в Северна Америка, Франция и Германия.

С помощта на местен водач, учените, работещи на острова, разкопават селището Тамбора, но наред със седиментите, датиращи от времето на избухването на вулкана, намират и керамични съдове, и бронзови бокали, както и овъглените останки на къща с двама обитателя.

В кухнята е намерена жена с поставена ръка до някакви изляти от стъкло бутилки. Къщата, стояща на дървени пръти, с бамбукови стени и сламен покрив, е била изпепелена на въглен от пламтящата пепел, чиито градуси се е смятало, че са над 500 по Целзий.

Останките на втория човек са открити извън къщата, там където се предполага, че е била предната врата. Харалдур Сигърдсън, вулканолог от университета на Роуд Айлънд, който е водел разкопките, твърди че цялото селище, обитателите му и културата им, са погребани под останките.

Руините разкриват как около 10 000 жители на селото са били пометени от момента, в който е избухнала лавата от гореща вулканична пепел, камъни и газове, познати като пирокластичен поток.

„Знаем, че при изригване като това през 1815, пирокластичните потоци се разпръскват във всички посоки на разстояние поне 40 км и че в тази зона животът просто измира”, казва професор Сигърдсън. Поривът е бил шест пъти по-силен от този при изригването на планина Пинатубо през 1991.

Изгубената цивилизация на остров Сумбава е интригувала изследователите още откакто през 1800 датски и британски откриватели го посещават и с изненада откриват, че говоримия там език не прилича по нищо на останалите езици в Индонезия. Някои учени смятат, че този език звучи повече като този, използван в Индокитай. Но не много след посещението на западняците на Тамбора, той изчезва.

“Експлозията е изтрила езика. Толкова голяма е била.” – казва професор Сигърдсън. „Но чрез разкопките ние се опитваме да накараме тези хора да проговорят отново.”

Има предположения, че жителите на Тамбора са имали търговски връзки с Индокитай, тъй като са разкрити керамични съдове, каквито често са били намирани във Виетнам.

Разкопките ще помогнат на вулканолозите да предсказват потенциалните опасности на вулканите, които и до днес са активни. Черпейки детайли от Тамбора и напасвайки ги към компютърни модели, те ще могат да установят смъртоносния фактор, който могат да предизвикат тези вулкани. „Събития от този тип ще се случват и в бъдеще и трябва да сме наясно какво точно може да се случи” казва професор Сигърдсън.

Откриха изгубена цивилизация, погребана от вулкан

История

• Според университета в Северна Дакота през последните месеци има 16 активни вулкана по света. Kilauea на Хаваите е с почти непрестанни изригвания от 1983.

• Индонезия има 76 активни вулкана в историята си, повече от всяка друга страна, а сумата от 1171 изригвания е надмината само от Япония с нейните 1274 вулканични избухвания.

• Изследователи вярват, че изригването през 1883 на Krakatoa все още помага за охлаждането на Земята и за забавяне покачването на морското равнище.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати