Тайните рисунки Маутараухка

Древни рисунки

Народът Саами, който е един от най-древните народи в света, е запазен и днес и представители на този древен народ живеят в някои части на Финландия, Швеция, Норвегия и в Русия.

От най-дълбока древност са останали рисунки, направени от представители на народа Саами, които са откривани на различни места по света върху скали и по стени на пещери.

Много често тези рисунки са откривани в близост до вода или са изобразявали вода, реки, езера и морета. Често се срещат изображения на елени и други животни.

Маутараухка

Рисунките, които според древните представители на народа Саами са представлявали превъплъщения на Майката Земя, са известни като Маутараухка (Máttaráhkká).

За народа Саами космосът е бил едно цяло, което е било съставено от горен, среден и долен свят. Горният свят се е асоциирал с Юга, с топлината и с живота, като цветът му е бял.

Горният свят е бил мястото, където се е намирало Слънцето и Майката Земя, известна още като Маутъраухка. В средния свят живеели хората, според представите на народа Саами, и цветът на този свят бил червен. Посредством специални ритуали хората можели да достигат до горния свят.

Скални рисунки

Според народа Саами реката на кръвта разделяла средния свят от долния. По тази река плували душите на мъртвите. До света на мъртвите можели да достигат само тюлените. Цветът на този свят бил черен.

Смята се, че името на Майката Земя – Маутараухка, произлиза от планина в Швеция, известна с името Áhkká. Тя се е смятала за свещена планина.

Тайните рисунки Маутараухка са рисувани и върху кожа, опъната върху барабани на шамани. По света имат над 70 барабани на шамани от народа Саами, които се пазят в различни музеи по света.

Майката Земя, според народа Саами, е имала три дъщери - Juoksáhkká, Sáráhkká и Ukksáhkká. Те представлявали превъплъщение на трите свята.

Самата Майка Земя можела да приема формата на елен, затова често е изобразявана като това красиво горско животно. Тогава тя носела името Tjoarvveáhkká.

Маутараухка е виждала в тъмното, помагала е на изгубени хора и с помощта на шаманите е помагала на хора да търсят изгубени предмети. Често Маутараухка е изобразявана върху амулети на народа Саами като женска фигура с гигантски очи.

Рейтинг

4
Общо 5 гласували
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари