На Разпети петък 219 души бедстват върху ледник - спасяват ги

На Разпети петък 219 души бедстват върху ледник - спасяват ги

Малко преди обед днес, когато католиците по цял свят отбелязват Разпети петък, 219 души, сред които и жени и деца, са отнесени във ледените води на Рижкия залив на Балтийско море, съобщи Държавната пожарно-спасителна служба на Латвия.

Въпреки предупрежденията на държавните институции, гражданите не се съобразили с препоръката да не ходят по топящия се заради мекото време лед. Само в рамките на няколко минути два ледени блока, в различни райони, са се откъснали от ледника, като са отнесли със себе си намиращите се отгоре над 200 човека.

На Разпети петък 219 души бедстват върху ледник - спасяват ги

Върху по-големия леден къс, в област Вакарбули са се намирали над 150 души, а броя на бедстващите латвийци върху ледения блок в област Майори е бил 43 души. Според представителят на службите за извънредни ситуации на Латвия Виктория Шембеле:“Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че вятъра духа откъм брега и отнася ледовете навътре в залива.“

В безпрецедентната акция, продължила няколко часа, са се включили и хеликоптери и кораби на латвийските военноморски сили. Министърът на отбраната на Латвия Артиса Пабриска изказа надеждата си, че никой от бедстващите хора върху ледените късове няма да пострада. По думите й :“Върху ледените блокове има не само рибари, но и цели семейства, които просто са се възползвали от хубавото време и са се разхождали по леда.

Няколко часа по-късно, рано привечер на Разпети петък, спасителната операция приключи благополучно. Благодарение на самоотвержените усилия на спасителите от Държавната пожаро-спасителна служба на Латвия и с помощта на латвийските военноморските сили 219 души бяха освободени от ледения капан на водите на Балтийско море.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати