Откриха праисторически селища на дъното на езеро

Откриха праисторически селища на дъното на езеро

Праисторически селища бяха открити на дъното на езерото Хюрън, едно от Великите американски езера, съобщават американски учени. Те са разположени на около 35 м дълбочина на камениста верига, която е служела като естествен мост между бреговете на езерото, споменава списание Proceedings.

По данни на водещия автор на статията, професор Джон О'Ший от Мичиганския Университет, това е първото откритие от такъв род. Откритите принадлежности се смятат, че са използвани от древните племена за лов на северни елени.

Откритието датира към периода, когато тези части на Америка са били населявани от палеоиндиански номадски племена и хора от ранния архаичен период на заселване. Палеоиндианците са били номадски племена, като преди около 10 хиляди години, началото на архаичния период, тук са се сформирали по-многобройни селища от хора със своя култура и икономически връзки с останалите племена.

Малко е известно все още за прехода на номадите от номадски начин на живот към уседнал. Находка ще помогне да се хвърли светлина върху този процес. Находката е от голяма важност, тъй като не е засегната от съвременната цивилизация и земеделие.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати