sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Прабългарският календар е най-точният

Прабългарският календар е най-точният

Прабългарски календар

Цикличността в природата, смяната на деня с нощта, смяната на годишните времена и т.н. не е убягнала още на древните хора. За да се систематизира това знание се създава идеята за календара, в който да се заложи някакво периодично астрономическо явление.

Възникването на календара се определя някъде 30-40 в. пр. Хр. Във Вавилон и Китай възниква лунният календар, а в Древен Египет – слънчевият. Именно слънчев се предполага, че е и старият, прабългарски календар.

Предполага се, че календарът на древните българи е бил от типа 4 х 91 + 1 дни. Нова година е неустановена. Подобен календар се споменава в апокрифните книги на Енох и Юбилеите. За негов създател е обявен Енох.

Календар на прабългарите

Използван е от религиозната секта на есеите. В предхристиянско време подобен календар е използван и от нахчите, предците на чеченците и ингушите, които повече от пет века са били съседи на прабългарите в Кавказ. Прилики в религиозните им обреди също има.

Новата година при нахците се чествала на 25 декември запалено дъбово дърво, както се чества традиционния български празник Бъдни вечер на 25 декември. Въз основа на това се предполага, че в прабългарския календар празникът Бъдни вечер също е бил най-важният празник в началото на новата година.

Хипотезата за календара на прабългарите предполага, че 21 декември е бил последната неделя на старата година, 22 декември - празникът Единак (денят на зимното слънцестоене) е бил добавъчния, извънседмичен ден.

Календари

След него, на 23 декември е започвала първата седмица с понеделник. Първата сряда, 25 декември, денят на създаването на Слънцето според книгата Битие:1: 14-19, прабългарите са чествали денят на Възраждащото се Слънце.

Единственият документ, от който се черпи информация за прабългарския календар, е Именникът на българските ханове. В кратък текст, намерен в Русия, са наредени 12 двойки думи, написани на непознат език.

Предполага се, че те изразяват календарните понятия. За свързването им с реални факти и събития учените използват документи на византийските историци за описаните в Именника събития.

Древнобългарската календарна система се състои от 2 части – оригинален годишен календар и 12-годишен циклов календар. Те се фиксират абстрактно върху черупка на костенурка движението на съзвездия, оприличени от животни в бита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 4
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Залмококис
Залмококис
07.04.2013 15:49
Другата тъпня която се шири е нименованието "ханове". Точния превод е "Именник на българските владетели". Натаманявката за бог Тангра и някакви си ханове или канове така е обзела лекоумните умове че спасението им е трудно. Накарайте някой грък да ви каже княз и вижте как ще прозвучи - подобно на канас. Прословутото словосъчетание канасювиги, обаче умниците четат кана сювиги (кога грък пише не по скоро да се чете б, кога пише п със сигурност е Б ... и ред други ...) Така че княз ювиги или ю биги или др. каквото и да значи ... няма никакви ханове и никакъв Тангра. Има князе, ранни християни и тракийски богове. И "оттатък Дунава", дето пише в именика не значи на гъ_за на географията, някъде у Азия а значи у Влашко
3
0
Пенчо
Пенчо
03.04.2013 03:31
Не може да съществува календар с извънседмични дни. Това е необоснована измислица.
1
2
Гоце
Гоце
26.03.2013 12:11
До Росица
Преди да пишеш глупости, вземи и прочети повече литература по въпросите за българите и техния календар. Бъдни вечер е християнизиран празник, много по-стар като обичай от християнството, като религия.
4
0
Росица
Росица
26.03.2013 02:50
Бъдни вечер не е български, а християнски празник. Съответно няма как прабългарите да са празнували Бъдни вечер, понеже са били езичници. Ако говорите за времето след 864 г., то е правилно да използвате етнонимът "българи", защото се смята, че тогава вече народът е консолидиран между прабългарите и останалите балкански племена, населявали днешните ни земи.
1
0
Вълчица
Вълчица
16.03.2013 12:10
Ей, това не го знаех!
0
0
Валя
Валя
16.03.2013 12:07
Много хубава тема и интересна статия! Браво! Тъпото е, че тези неща не се разпространяват с цел вниманието да е насочено към Египетската, Елинската и Римската култура, които не са били първите, а просто са тези които са изровени първи.
Перфектна тема!!!
1
0