sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Богове на викингите

Богове на викингите

Викинги

Викингите са войнствен народ, чийто произход се търси в Дания, Норвегия и Швейцария. Посредством множеството си инвазии, от първоначалната им територия, включваща по-голямата част от Британските острови, техните територии постепенно преминават Атлантическия океан.

Стигат до Северна Америка и Париж. През 911 г.сл.Хр. Ролон е признат за първи херцог на Нормандия. Други части от викингите основават градове по поречието на руските реки и бреговете на Сицилия.

Викинг

Боговете на викингите идеално се вписват в представата на моряците-завоеватели. Те са груби и жестоки. Смелостта на войните идвала най-вече от суеверията. Но оттам ги дебнели и най-големите им страхове. Един от най-важните богове за тях, чието благоразположение било необходимост, е богът на морето Ниорд. Той бил стар мъдрец, бдящ над крайбрежията и местата за ловене на риба.

Друг бог, живеещ дълбоко в морската бездна, в своя величествен палат, бил Аегир. Той имал жена – Ран и девет дъщери. Те били морските сирени, въплащаващи деветте вида вълни, които разграничавали викингите. Именно те прелъстявали моряците, за да ги отвлекат в океанските дълбини.

Представата за света, която имали викингите, не се различавала много от тази на всички народи в онези времена. Те смятали Земята за плоска, заобиколена с море. А в дълбините на това море живеел Вселенският змей – Йормунганд. Неговото тяло опасвало цялата земя, а самият той предизвиквал унищожителните морски бури.

Викингски маски

Морските божества са божествата на викингите, тъй като живота им е бил неминуемо свързан с морето и неговите опасности.

Интересен факт, свързан с боговете на викингите е, че до момента не са открити никакви светилища и храмове, посветени на тях. Религиозната архитектура буквално липсва. Налични са само няколко гробници, заобиколени от камъни. Култа към боговете не е изисквал специално направена за това сграда. Важно е било мястото.

Като такова, предпочитани били дърветата. И най-вече ясена, под който желаещите да осъществят контакт с боговете се събирали. Всеки се молел според собствените си разбирания. Правила не съществували. Всичко празници и събития се провеждали под големи дървета. Това се обяснява с липсата на крале и каквато и да е църковна йерархия.

През 966 г.сл.Хр. Харалд Синият зъб се покръстил. Постепенно всички викинги приели християнството, под влияние на католическите мисионери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати