Загадката на говорещите кръстове на полуостров Юкатан

Загадката на говорещите кръстове на полуостров Юкатан

Човечеството винаги се е интересувало от мистерии, тайни и загадки. Пред някои се страхуваме, пред други се прекланяме, а трети олицетворяваме. Човешката природа е така устроена, че мистериозното, загадъчното, неизвестното и неустоимото я привлича.

Една от многото неразкрити загадки в днешно време са т.нар. говорещи кръстове. Открити през ХІХ век на полуостров Юкатан, говорещите кръстове са били обожествявани от изчезналата цивилизация на маите. Много преди появата на европейските християни, маите са почитали този кръста като символ. В Паленк има добре запазен древен Храм на Кръста. Това е и една от причините маите да се отнесът благосклонно към християнството по време на испанската колонизация.

Легендите разказват, че огромен дървен кръст в село Чан внезапно проговорил. Той призовал индианците, потомци на маите, към свещена война срещу колонизаторите. Гласът потресъл индианското население. В Чан се събрало местното население и застанало на колене пред кръста. Повлияни от говорещият кръст, индианците нападат колонизаторите и въстанието се разпростряло по целия полуостров Юкатан. Разказва се, че кръстът през цялото време ги напътствал. В Чан било изградено светилище на кръста.

След време се появили и други два говорещи кръста. Те подтиквали индианците да убиват всеки бял, който навлезе в земите им.

Потомците на маите вярват, че техните победи са били благоприятствани от говорещите кръстове, които и до ден днешен стоят в светилището на града. Официалната религия на свободните индианци и до днес си остава култа към трите говорещи кръста.

Загадъчното на говорещите кръстове е, че такъв феномен няма нито във фолклора, нито в религията, нито в културните традиции на маите и заобикалящите ги народи. Дали някога ще бъде разкрита истината не е ясно, но пък не е късно кръстовете отново да проговорят....

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ЦВЯТКО ИЛИЕВ
ЦВЯТКО ИЛИЕВ
02.12.2010 09:27
Има много загадки по света. Дори и днес някои от тях могат да се видят. Но и много измислици. Най-трудното е да се разграничат. Особено днес, във времето на интернета. За това, ще е добре да се дадат повече данни и доказателства, и то убедителни.
С уважение Ц.И., скайп адрес: cviatko3 или тел.0889254700.
0
0