sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Червената кралица от Паленке

Червената кралица от Паленке

Червената кралица от Паленке

Скелетните останки на т.нар. „Червена кралица”, загадъчният човек, открит в храма Паленке, Мексико, са научно анализирани с помощта на редица методи.

Доскоро не беше ясно дали откритата Червена кралица, починала преди 1.300 години, е съпругата на Пакал II или е била началника на древния метрополис на маите, известен някога като Лакампха - място на големите води.

Един от изследователите на останките на Червената кралица обяснява, че преди останките и да бъдат върнати в Паленке през юни 2012г., неговият екип е успял да извлече проба от един от прешлените, за по-нататъшни проучвания.

Паленке

Пробата била дадена на специалисти по геохимия в Мадрид, които установили, че колагеновите влакна от прешлена са в достатъчно добро състояние, за да се опитат да извлекът ДНК.

Въпреки че не за първи път останките на Червената кралица били подложени на изследвания, изследването на ДНК-то и предоставяло нова информация за тази така загадъчна фигура от историята на маите.

Гробовете на Червената кралица и Пакал II са най-големите и най-сложните на всички, открити в древния град на маите Паленке. Археологически датирани са в един период, по керамични съпоставки, някъде между 700-600 г. Пр. хр.

Храма на Червената кралица от Паленке

Използвайки ДНК-то и, въглерод 14 и реконструиращия метод, изключвайки едно по едно предположенията за самоличността на Червената кралица, учените най-накрая установяват със почти стро процента сигурност самоличността й.

Червената кралица е Tz’ak-b’u Ajaw, съпругата на Пакал II, майка на двамата съновници на Паленке и баба на последния майски владетел. Доскорошните изследвания твърдяха, че Червената кралица трябва да е починала на възраст около 60г.

Физичният антрополог Артуро Романо обаче заявява, след обстойни наблюдения и изследвания на костните останки, че би било трудно (но не и невъзможно) за нея да достигне тази възраст, тъй като е страдала от тежка остеопороза.

Мистерията обаче не е разгадана напълно. Независимо от новите анализи, всички проучватели – археолози, биоархеолози, антрополози, признават, че биографията на Червената кралица е все още непълна.

Възможно е в близко бъдеще новите археологически данни, които са останали скрити в почвата, да позволят да се свърже кралицата с друг член от кралското семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валя
Валя
06.03.2013 20:09
Интересна статия и интригуваща тема, но ако си незапознат с подробностите, като мен е доста непълна!
1
0