sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитни факти от живота на Моцарт

Любопитни факти от живота на Моцарт

Моцарт

1. Волфганг Амадеус Моцарт е роден на 27 януари 1756 г. в Залцбург. Той е седмото дете в семейството, като само две от тях оцеляват.

2. Моцарт е първият музикален композитор. За да научи първата си музикална композиция му трябват само около тридесет минути. Представя я на 24 януари 1761 г. Тогава той е едва на четири години.

3. Чарът на Моцарт. След като откриват таланта му, семейството му започва да пътува с него на множеството му гастроли. За да направи пътуванията по-поносими, малкият талант често свири на цигулка и изнася домашни представления. Използва таланта си, за да забавлява охранителите на митниците, за да ги пускат безпроблемно.

Волфганг Амадеус Моцарт

4. Изключителните му способности стават плод на научни изследвания, а църквата вижда в него Божията намеса. Моцарт има дарба да композира опера за седмица и да възпроизвежда дадено произведение, дори да го е чул само веднъж.

5. Музика, писане и смятане. Всъщност, Моцарт се научава как да пише музикални ноти, още преди да е научил как да пише думи и цифри. В последствие проявява голям интерес в областта на математиката.

6. Изтощителен живот на пътя. Здравословните проблеми на Моцарт започват в много ранна възраст. Докато пътува със семейството си в други страни из Европа, той развива симптоми, асоциирани с туберкулоза. Бащата на Моцарт, Леонард, му осигурява временен лек под формата на каша, направена от мляко със семена от пъпеш и макови семена, предложени от местен лекар.

Монумент на Моцарт във Виена

7. "Мозъчна атака". Като възрастен, Моцарт композира музика в главата си, по време на дългите и неудобни разходка с карета. Съхранява я в мозъка си, докато му се отдаде удобен момент да я напише.

8. Моцарт се жени за Констанце Вебер в катедралата Сввти Стефан във Виена, на 4 август 1782 г.

9. Моцарт и Бетовен. На 4-ти април 1787 г., шестнадесет годишният Лудвиг ван Бетовен пристигна във Виена, за да получите две седмици уроци от Моцарт.

10. Смъртта застига Моцарт на 5 декември 1791 г. след кратко боледуване, не навършил 36 години. Макар, че основните факти около неговата смърт са ясни, някои детайли остават съмнителни. Волфганг, до последните мигове на живота си, твърди, че е натровен. Това и до днес не може да бъде доказано категорично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 8
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
merlin
merlin
26.05.2015 21:04
Сввти Стефан -не се пише така - Свети Стефан-се пише така
1
1
ел
ел
27.01.2015 19:28
Бащата се казва Леополд!!!
5
2
рррр
рррр
02.05.2013 16:53
Какво означава "първият музикален композитор", може би другите не са музикални? Отделно, че всички композиции стават в главата, няма къде да станат на друго място. Много слаба, да не кажа лоша статия, която не ни дава никаква информация, за този велик композитор. Може би едно осем годишно дете знае много повече за него!
13
3