Любопитни факти от живота на Бетовен

Бетовен

1. Роден през 1770 година, Бетовен е бил най-големият от 7 братя и сестри, четири от които починали малко след раждането.

2. Първото му изпълнение пред публика е, когато е бил едва осем годишен, на 26-ти март 1778 г. Интересното е, че 26-ти март е и датата, в която Бетовен умира.

3. На първия му концерт баща му казва на всички, че момчето е на шест години, за да получи по-голям ефект. Самият Бетовен остава доста объркан след тази случка и едва когато получава сертификата за кръщенето си, научава истинската си възраст. Първоначално сметнал, че това е сертификат за по-големият му брат, починал в детството.

4. Бетовен е бил благословен да учи под ръководството на велики и добре известни музиканти като Готъб Нефе, Йозеф Хайдн, Салиери и знаменития Моцарт.

5. Едва 12 годишен, през 1782-ра година, Бетовен публикува и първите си творби: 9 вариации в C минор, за пиано.

Виена

6. Бетовен се мести във Виена през 1792 г., където среща австрийският композитор Йозеф Хайдн и учи пиано при него.

7. Композирал е 9 симфонии, 7 концерта, 17 струнни квартета, 32 сонати за пиано, 10 сонати за цигулка, пет сонати за виолончело и една Соната за френски рог.

8. Бетовен е написал три любовни писма "Безсмъртната любима", тайната на които остава нерешена и до момента. Тъй като биографията му е свързана с много любовни истории, историците не са в състояние да разберат коя е жената или жените зад целия този ексцентричен пъзел.

Лудвиг ван Бетховен

9. През целия си живот Бетовен е написал само една опера, озаглавена Фиделио, която и до днес се счита за един от класическите и известни произведения на изкуството.

10. Музикалното творчество на Бетовен е разделено на три основни периода. Главен е вторият, известен като "героичен" период, когато е създадена и прочутата прочутата Пета симфония.

11. Около 1796 г Бетовен започва да има проблеми със слуха. Това, което започва като досадно звънене, се влошава и се превръща в тежката болест, наречена шум в ушите. До 1816 г. той напълно губи слуха си.

12. Повратен момент за Бетовен било пристигането на Росини през 1822 г. Той го изместил със своите опери. Въпреки всичко, Бетовен завършва Девета симфония и я представя на 7-ми май 1824 г. Зрителите били впечатлени, но средствата от премиерата били минимални.

Бетовен иска пари от брат си Йохан, на когото многократно е помагал, но получава отрицателен отговор. Поради това му се налага да се прибере в дома си с млекарска каруца без покрив. Навън било студена зима и композиторът се разболял от пневмония.

Оздравява, но следват редица заболявания, които в крайна сметка водят до кома, а след това и до смъртта на великият композитор. На погребението му, състояло се на 29-ти март 1827 г. присъствали между 10 000 и 30 000 човека.

13. През август 1845 г. е открит първият паметник на композитора и изобщо на композитор в Германия.

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 3
3 3
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
27.10.2015 10:57
Какъв френски рог, вие четете ли какво публикувате?
2
1