sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитни факти от живота на Галилей

Любопитни факти от живота на Галилей

Галилео Галилей

1. Великият астролог, философ, астроном, физик и музикант, основоположник на съвременния научен метод - Галилео Галилей, е роден на 15 февруари 1564 г. в Пиза.

2. Първото си откритие прави още в юношеските си години – закона за движението на махалото.

3. Галилео Галилей формулира основния закон на телата, които падат, проверен чрез внимателни измервания. Опитите си прави главно от наклонената кула в Пиза.

Статуя на Галилео Галилей в Падуа

4. Бил е преподавател по математика в университета в Падуа.

5. Конструира телескоп, подобрен в пъти от първият прототип. Днес е наречен "Галилеева тръба". Открива слънчевите петна, предполага, че пръстените на Сатурн са планети и открива множество възвишения и кратери на Луната.

6. Галилео Галилей подкрепя идеята за хелиоцентричната система (Хелиоцентризмът е теория за строежа на Вселената, според която Слънцето се намира в центъра на Вселената, а Земята и другите планети обикалят около него), създадена от Коперник. Цитира го в много от своите трудове.

Наклонената кула в Пиза

7. Съпричастността му към коперниковите идеи му печели гнева на Римокатолическата църква. Кулминацията се достига, когато издава произведението, отразило в себе си резултатите на 30-годишните му изследвания, "Диалог за двете най-главни системи на света - Птоломеевата и Коперниковата" или просто "Диалог".

8. През 1633 г. Галилео Галилей е осъден от инквизицията, като е принуден да се отрече публично и да оттегли подкрепата си към Коперник. Получава и доживотен затвор. Поради напредналата му възраст му е позволено да остане във вилата си в Арчетри.

9. Дори под домашен арест, откривателят продължава да работи над своите трудове. На 72 годишна възраст обаче започва да ослепява и за кратко слепотата го поразява напълно. Неговата слепота често се приписва на щетите, нанесени в очите му от телескопични наблюдения, направени на Слънцето през 1613 г. Истината е, че е бил ослепен от комбинация от катаракта и глаукома.

10. Галилео е починал в Арчетри през 1642 г. - когато Исак Нютон е роден.

11. Посмъртно е реабилитиран, а научните му трудове и до днес се приемат за основоположни за техничният и научен прогрес на обществото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
22.03.2013 15:30
велик човек!
3
0