sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Любопитни факти от живота на Архимед

Любопитни факти от живота на Архимед

Архимед

Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и философ Архимед, се ражда през 287 г. пр. Хр. в Сиракуза, Сицилия. Той е един от първите велики учени, създал науки като механиката и хидростатиката.

Архимед е грък, който е живял в град Сиракуза, Сицилия. Неговият роднина, Хиерон II, е бил цар на Сиракуза.

Приноса му в геометрията и механиката е считан за първо тласък на математическият анализ. Системно е прилагал математиката в естествознанието и в техническите си открития и изобретения.

Живота на Архимед

По-голямата част от научните му достижения са достигнали до нас, благодарение на сведенията на Ератостен, Досифей и Конон.

Други интересни факти от живота на Архимед са:

1. Успява да изчисли със забележителна точност приблизителната стойност на числото "Пи", наричано понякога Архимедова константа.

2. Негово откритие е законът: "Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него течност". Има легенда, че античният физик достигнал до това си откритие, взимайки си вана, и бил толкова въодушевен, че извикал : "Еврика! ". Оттогава това нарицателно се използва от всеки, когато осъзнае нещо очевидно.

Статуя на Архимед

3. Открива принципа на работа на лоста, свързан с известната му мисъл: "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигна Земята! "

4. За да помогне на Сиракуза в защита от римските нападатели през Втората пуническа война, Архимед изобретил много военни машини, като огнехвъргачката. Застанал и начело на съпротивата в защита на родния град.

5. Когато римляните пленяват Сиракуза има специален отряд обучени войници, чиято работа е била да пленят Архимед жив.

6. Римски войник убива Архимед при обсадата на Сиракуза през 212 г. пр. Хр. Твърди се, че през това време ученият пишел някакво уравнение върху пясъка. Последните думи, приписвани на Архимед, са „Не ми разваляйте кръговете“

7. Архимед е погребан в гроб, който се състои от сфера и описан около нея цилиндър, като височината на цилиндъра е равна на диаметъра на сферата. Това е неговото любимо доказателство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Армастар
Армастар
28.08.2013 18:11
Песимист според мен ти си един откачен нацист (те и без това са си откачени де,)а за Архимед той е един велик човек, буквално велик.
2
2
клеоратра
клеоратра
30.07.2013 07:33
до песимист ти си едно ограничено момченце жалко че в Балгариа има расисти болен мозак
0
2
Песимист
Песимист
22.05.2013 08:51
Само дето няма грък,който в сегашно време да е измислил нещо.Защото няма как да се фалшифицира настоящето,но има как да се открадне и фалшифицира миналото,тоест историята.Гърците доказано са взаимствали от египетската нация,най-вече знания.Дори един от градовете в бивша открадната България-в северна Гърция се казва "Александруполис".В Египет има аналог -град Александрия.Поинтересуваите се защо има толкова гърци и досега живеещи в Египет,как изглеждат чистите гърци и какви са по характер и по ум.Ще разберете истината,че не са умни,само са крадливи и лъжливи,като братовчедското им племе-евреите.
Тези исторически лъжи ще бъдат разбити,като се премахне евреиският монопол над медиите,печатането на книги,правенето на филми по света.
Дотогава ще изобличаваме семитските лъжци в интернет.
4
3