Историята на Ричард III

Ричард III

Английският крал Ричард III служи на страната си само две години, но едни от най-бурните в историята на Англия. Смята се, че е негова заслугата за смъртта на Хенри VI и на племенниците му Едуард и Ричард. В пиесата си "Kрал Ричард III" Хамлет го описва като тиранин.

Роден на 2-ри Ноември 1452 г. в Нортхемптъншир. Ричард е най-малкият оцелял син на третия херцог на Йорк Ричард и съпругата му Сесили Невил. Като много малък, през декември 1460 г загубва баща си, чичо си и единия от братята си в битка срещу династия Ланкастър.

Конфликтът за контрол върху страната е наречен „Войната на Розите“. През февруари, другият му брат Едуард IV отбелязва впечатляваща победа срещу Хенри VI.

Когато Едуард IV официално поема властта, през 1461 г младият Ричард става принц. Получава и титлата „Херцог на Глостер”.

През 1469 г. крал Хенри VI си връща властта, но не за дълго, защото на следващата година Едуард отново сяда на трона. Ричард се сдобива с много земи и дарове, заради лоялността към брат си.

Той се жени за Ан Невил, дъщеря на граф Уоруик, което допълнително увеличава богатството му. През 1476 г. се ражда синът им Едуард, който остава тяхно единствено дете.

През 1480 г. Ричард III изпъква в битка, като помага на брат си да нахлуе в Шотландия. Ролята му в тази битка увеличава неговата известност и мощ.

Едуард IV умира през 1483 г, на власт идва синът му Едуард V, който бил само дванадесет годишен. Като негов чичо, през май 1483 г. Ричард III поема контрола от племенника си, а провъзгласяването му в защитник на краля му дава правото да ръководи правителството.

За да бъде сигурен, че е узурпирал короната, Ричард III арестува Едуард V и брат му Ричард. Затваря ги в кулата на Лондон, където прекарват остатъка от дните си.

Довереният съветник на Едуард V - лорд Хейстингс, е обвинен в измяна и екзекутиран. През Юли 1483 г Ричард III официално става новият крал на Англия.

Той успява да намали напрежението с династия Ланкастър, като позволява да преместят останките на Хенри VI до параклиса "Свети Георги". Опитвайки се да намери начин за подобряване отношенията с Шотландия, се съгласява да прекрати огъня.

Въпреки усилията си обаче кралят се радва на кратка монархия. През август 1485 г. е победен от Хенри Тюдор, който става крал Хенри VII. В тази битка Ричард III загубва живота си.

С течение на годините Ричард III е изобразяван, като един жесток и коравосърдечен прегърбен монарх.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ваня Иванова
Ваня Иванова
20.11.2013 02:46
Гледайте серияла,, Бялата кралица'' и ще разберете повече за него..Сега в моя град Лейчестер..има офанзива за откриване на останките му..Говори се, че са открити негови кости...и текат много изследвания...
2
0
#
#
01.01.2015 22:07
Сериал
0
0