Древен град на инките крие златно съкровище

Древен град на инките крие златно съкровище

Повече от 15 години френския археолог Тиери Жамен търси следи от империята на инките както и останки от древния град Паитити в джунглите на Южно Перу. След откритията на над 35 различни уникални археологически обекта в това число погребални и церемониални центрове, крепости и по-малки градове Тиери Жамен и екипът му се отправят към Мачу Пикчу.

Основния мотив учените да напуснат департамента Куско е разказът на френския инженер Давид Креспи. Креспи, който понастоящем живее в Барселона, разказва на археолозите за откритието, което е направил през 2010 г. при посещението си в изгубения град.

Според думите на французина, при разходките си по улиците на града той е забелязал нещо като “странен заслон, който се намира в сърцето на града, в долната част на една от основните сгради.“ Креспи, който по професия е инженер, споделя откритието си с Тиери Жармен.

Древен град на инките крие златно съкровище

Археологът, заедно с други учени археолози от Регионалния офис на културата в Куско, посещава на място обекта. Предварителния оглед на обекта потвърждава подозренията на учените. Наистина става дума за врата. Дали тази врата препречва част от тунел е все още рано да се каже. Възможно е да не става дума за тайнствен тунел, а за погребална камера, подобна на тези които френските археолози вече са изследвали в долините на Лакко и Чуччусмайо.

За да се разбере със сигурност дали зад този особен зид се крият едно или повече помещения Жамен подава молба до Министерството на културата в Лима, за разрешение да извърши геофизично изследване с помощта на електромагнитната проводимост или с други думи да използва Георадар.

Няколко месеца официалното разрешение е получено и екипът от френски и перуански учени правят откритието на живота си. Въпросния зид наистина е входна врата и то не само към едно помещение. Данните от радара показва, че непосредствено зад стената е скрито стълбище, което води към няколко отделни помещения.

Два коридора независимо един от друг стигат до отделни камери, включително и зад главната квадратна камера. Използването на MFD (Molecular Frequencies Discriminator) e позволило на учените да направят и най-изненадващото разкритие – зад тези стени са складирани огромни количества злато и сребро.

Официалното откриване на входа запечатан преди повече от пет столетия от инките предстои. Учените още чакат отговор на молбата си за формално разрешение от страна на перуанските власти.

Рейтинг

5 3
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати