Древни масови гробове открити в Италия

Древни масови гробове открити в Италия

Повече от 10 000 гробове, съдържащи древни погребални амфори, „бебешки бутилки” и телата на войници, воювали с картагенците, са открити близо до древна гръцка колония в Химера, Италия, съобщава National Geographic.

"Това е може би най-големият гръцки некропол в Сицилия", казва Стефано Васало, водещият археолог на екипа, направил откритията. Древните гробници са били открити по време на строителството на железопътно разширение.

"Всеки масов гроб съдържа от 15 до 25 скелети. Те всички са на млади и здрави мъже, починали от насилствена смърт. Някои от скелетите са със счупени черепи, а в някои ние открихме и върховете на стрелите, които са ги убили." , казва Васало.

Васало счита, че откритите човешки останки са на войниците, загинали в борбата с картагенците в известната от 480 г. пр. Хр. битка, описана от гръцкия историк Херодот.

Основана през 648 г. пр. Хр. от гръцки преселници, Химера е богата пристанищна колония за търговия. Градът е разположен на северния бряг на Сицилия, на няколко мили от финикийския пост на Солунто.

През 480 г. пр. Хр. Картаген или днешен Тунис, изпраща войска срещу Химера. "Гърците и картагенците са воювали в кървава битка на полята пред стените на града, точно, където се намират откритите гробове.", счита Васало и добавя, че битката е спечелена от населението на Химера.

Древни масови гробове открити в Италия

През 409 г. пр. Хр., Картаген започва нова война срещу Химера, превземайки и сривайки до основи града. "Всички жители са били заклани или депортирани и колонията никога не се е възстановила напълно" казва Васало.

В някои от масовите гробове в Химера археолозите откриват също и скелетите на много новородени бебета. "Детската смъртност е била много висока по това време", казва Васало. "Ние намерихме малки скелети, поставени вътре в погребални амфори, също както в майчина утроба, наред с малки вази от теракота, наречени „guttus”, наподобяващи съвременните бебешки бутилки за хранене."

Изследователите изучават откритите скелети в усилията си да съберат повече информация за здравето на жителите на Химера, начина им на живот, както и хранителните им навици.

"Хората от Химера са били много високи, около 175 см" , казва Васало, което е "Необичайно за това време."

Маркони от Университета в Ню Йорк счита, че откритието е изключително важно. "Благодарение на големия брой погребения, ние ще се сдобием със скъпоценна информация за погребалните ритуали в Химера, начина, по който те са се грижили за телата, съхранението на останките и увековечаването паметта на мъртвите. Такива ритуали отразяват социалната структура.", казва Маркони .

Васало съобщава, че откритията от Химера ще бъдат реставрирани и изложени в нов музей, който ще бъде изграден в близост до град Термини Имерезе. Правителството на Палермо работи върху изработването на план за създаване на Национален археологически парк за защита района на масовите гробове в Химера.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
борката
борката
26.05.2014 21:34
Яба бахти и якото
1
0