Легенди и истории за самодиви

Самодиви

Самодивите са навлезли в българския фолклор от славянската митология. Те са красиви женски горски духове с чисто човешки облик, родствени на вилите и юдите. Неописуемо красиви, те могат да убиват с погледа си.

Има много легенди и истории за самодиви. Една от най-известните е тази за самодивското хоро:

Много отдавна, голяма група дървари тръгнала да сече дърва. С приближаването на нощта, мъжете решили да пренощуват на едно място. Пуснали добичетата да пасат, събрали дърва и запалили огън. Всички знаели, че докато не пропеят петлите, не бива да се тръгва на път, защото тъмата е царство на самодиви, самовили, юди и други зли сили, които могат да навредят на човека.

Всички заспали, но призори един от дърварите се разбудил и видял, че Зорницата е на небето. Помислил, че са се успали и разбудил всички. Впрегнали добитъка и тръгнали, и никой не обърнал внимание, че не чули петлите да пропяват.

Вървели, вървели и стигнали до една поляна. Там отвсякъде кънтели тъпани, гайди, чували се смях и викове. Дърварите помислили, че това са подранили сватбари. Като се огледали хубаво обаче осъзнали, че на поляната се виело самодивско хоро. Нищо обаче не се виждало. Всички мълчали. Подкарали мъжете воловете, забързали да се махнат, а след себе си дълго чували смехове и подвиквания.

Истории за самодиви

Изминали доста път, качили се на един връх и погледнали – след тях нямало никого. Повървели още и се спуснали в една долчина. Било тихо, само реката шумяла. Трябвало да я преминат, но животните навели глави да пият вода.

Един младеж попитал спътника си:

- Това самодивско хоро ли беше, дето го чухме на поляната?

- Мълчи, сине!

Тъкмо си разменили тези думи и изведнъж в реката започнали да цопат, да се смеят, да подвикват много голи жени. Животните се изплашили, мъжете почнали да ги подкарват, но воловете едва вървели.

Много усилия коствали на дърварите да се измъкнат и да избягат. Керванът поел отново, но до сутринта всичките мъже измрели.

Оттогава Зорницата се нарича Лъжи-керван, защото често мами пътниците и те загиват.

От тази легенда става ясно, че самодивите притежават свръх естествени сили, които използват, за да накажат неканените гости.

Виж повече

Рейтинг

5 12
4 9
3 8
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
калина
калина
10.04.2015 15:00
Не вярвам в самодиви но съм чул че те много обичали да слушат песните и музиката на овчари но се плашели от звуците на чанове и хлопатари затова овчарите връзвали много силни звънци и тумбелеци.
4
7
Цветан
Цветан
06.04.2015 21:07
Добре де нали казват че всички мъже са умрели и не е имало никой друг е тогава кой разказал историята
9
0
Латинка
Латинка
13.04.2015 14:23
Една приятелка каза че баба й е виждала самодива в къщата си в село Мрамор близо до Тополовград.Каза че и прадядо й е виждал самодивска сватба също в Мрамор.Дали е вярно ддз.
4
1
Кире
Кире
18.12.2014 22:57
Не вярвам в самодиви но съм чул че те много обичали да слушат песните и музиката н овчари но се плашели от звуците на чанове и хлопатари затова овчарите връзвали много силни звънци и тумбелеци.
9
1
kameliq
kameliq
05.12.2014 21:58
легендите, и изториите за мен са много по интересни
3
1
Анонимен
Анонимен
08.01.2019 15:37
До мирена,кое е така ;)?!
0
0
Йо
Йо
06.02.2016 19:30
Принципно не вярвам особено на митове, легенди и пр., но обожавам фентъзитата, а за мен тези митове и легенди са нещо като фентъзита от миналото. Поради тази причина те са ми интересни и ги чета. :)
1
0
мит или лъжа
мит или лъжа
31.08.2014 15:38
Това са митове...
Преди много много време хората са нямали телевизий нямали са с какво да се забавляват затова когато настане ноща те палят огън и разказват тези митове на децата за да ги плашат.А от там са дошли и в нашия век. Учени не са успяли все още да разберат дали това е истина или е мит
7
3
фенка на Iron Maiden
фенка на Iron Maiden
26.04.2014 21:03
Самодивите са роднини не само на юдите и вилите, но и на Алите (които в някои области на България се наричат и Хали).
А и всеки знае, че самодивите не убиват с поглед.
13
2
Вълчо
Вълчо
01.01.2014 10:41
Знам такава история от баба ми. В с. Калиманица в началото на миналия век братовчедка й води малкото си братче до съседно село или махала не помня. По пътя на момченцето му се прихожда по голяма нужда и то кляка в страни от пътя, братовчедката на баба ми чува писъкът му, че не може да се изправи, когато се обръща за секунда зад него вижда бяла жена. Детето е парализирано ,а тя го носи до селото на баячките, малкият се оправя след няколко часа, а те казват, че е клекнал на трапезата на самодивите. Това е историята.
12
2
Поля
Поля
15.11.2013 17:07
може ли ако някой познава човек с който се е случило нещо подобно да ми пише. Ако знае други случки със самодиви...Мерси предварително. Иначе много хубава статия. :)
2
1
преживяно
преживяно
16.10.2015 05:54
Имам такъв спомен от детството...
От село. Страшна тъмнина навън и около къщата се чува хоро, сакаш някакви хора се веселят, а е посред нощ. Не мога да го забравя, защото е много ярко. Бях дете, но си спомням, че и тогава си помислих, че това е нещо нечисто и недобронамерено, заради липсата на логика в него... Стисках очи, но поне един два пъти погледнах към прозореца. очертанията му едвам се виждаха. нямам спомен да съм видял нещо. Първо си мислиш дали не ти се е счуло...Обаче в един момент дойде много близо и няма съмнение. Баба и дядо бяха много възрастни и съм брал голям страх. Ако това има значение, селото е Чапаево (сега Царски извор)После имаше голямо земетресение там...не правя връзка.
0
2