sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти за мъжката брада

Интересни факти за мъжката брада

Ханибал

Мъжката брада се явява последния щрих, определящ визията на всеки представител на силния пол. В наши дни правила за носенето и няма. Решението е строго индивидуално, като все още малка част от мъжете се допитват до стилисти.

В миналото обаче мъжката брада е обвързвана с много символика. Правилата за носенето и са се определяли от религиозни, до чисто утилитарни и наложителни причини. Още в далечната 350 г. пр. Хр. Александър Македонски заповядал на войниците си да се обръснат, поради простата причина, че когато влизали брадясали в битка, варварите лесно ги хващали за брадите и ги обезглавявали.

Още преди тези събития, през древността, брадата е била символ на мъдрост и е свързвана с човешката душа. Смятана е за израз на мъжество, тъй като юношите и евнусите нямали нито окосмяване, нито полова мощ.

През годините, в различните краища на света култа към брадата се променял. На места култа към мъжката брада я въздигнал в свещен атрибут. Това се породило от разсъжденията на хората, че щом продължавала да расте на същото място дори след обръсване, значи боговете държали на нея.

Древните смятали още, че никога не бивало да се изхвърлят отрязани коси, нокти, мигли и т.н.т. заменими части от тялото, тъй като те били част от личността. А ако попаднели в злонамерени ръце, може ли да бъдат използвани за да се навреди на дадения човек, най-вече чрез магия. Най-правилното решение било отрязаните части веднага да бъдат изгаряни.

Мъжка брада

В различните религии култа към брадата също е често срещано явление. В исляма например мюсюлманите и до ден днешен се кълнат в брадата на Мохамед. Евреите пък я смятат за свещена. В Древна Гърция било достатъчно да си брадат, за да те сметнат за философ. Даже древногръцката дума погонотрофос означавала „мъж с брада” и била синоним на философ.

Друга символика на брадата открили египтяните и определени царски империи. Тя дълго време била символ на власт. Те прикрепяли с панделки железни бради за лицата на кралете и дори цариците, както е показано на йероглифите, открити в гробовете на египетските фараони.

Жените с окосмени лица никога не са се котирали високо в обществото. Чак до 15 в. жените, имащи космати брадавици и мустаци били обявявани за вещици и горени на клада. Днес, за щастие, благодарение на напредналата медицина, този проблем е лесно разрешим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати