Ужасяващите експерименти на д-р Менгеле

Йозеф Менгеле

Каквото и да се каже за жестоките експерименти на д-р Менгеле ще бъде семпло. Историята рядко помни по-жестока и хладнокръвна личност от неговата персона. Менгеле се забавлявал и запълвал времето си с всевъзможни ужасяващи експерименти, сред които дисекция на живи бебета, кастрация на момчета без упойка, също и подлагането на жени на високоволтов ток, за да се провери тяхната издръжливост. Любимите извращения на Менгеле са чудовищните експерименти с близнаци, които обикновени завършвали с обезобразяване и смърт. Неговото извратено съзнание на познавало граници, що се отнасяло до изобретяването на нови способи за физически мъчения.

Йозеф Менгеле е роден в баварското село Гюнцбург и е най-големият от синовете на Карл и Валбурга Менгеле. Баща му бил местен производител, който притежавал фабрика за селскостопански машини, известен със своята строгост, но честен работодател и предан на работата си човек. Но не от него се страхували работниците, а от съпругата му Валбурга. Тя била едра и с ужасен характер. Често се случвало да нахлуе във фабриката на съпруга си и да раздава правосъдие публично като наказва с бой отделни служители за нехайство и мързеливост.

Г-жа Менгеле възпитавала децата си със същата строгост. Подобно на диктатор, тя изисквала уважение и подчинение от страна на тримата си сина Йозеф, Алоис и Карл младши. Балбурга била ревностна католичка и правела всичко по силите си да наложи законите на църквата и върху нейните момчета, които трябвало строго да се придържат към тях. Отношенията със съпруга й също били толкова студени. Имало случай, в който Карл се прибрал у дома с чисто нов автомобил, закупен, за да отпразнува успешното развитие на бизнеса си, но вместо да се зарадва на колата, съпругата му го посрещнала със злобни коментари, обвинявайки го, че е похарчил безумно много пари за нещо толкова лекомислено и че не се е посъветвал с нея. Или с други думи казано - г-жа Менгеле се стремяла да упражнява пълен контрол над дома си и над живота на близките си.

От автобиографичните бележки на Йозеф Менгеле става ясно, че поведението на майка му и нейното отношението й са оставили незаличим отпечатък в съзнанието му и в превръщането му в кръвожадния есесовски доктор на Аушвиц. Той описва баща си като студен човек, твърде зает с работата си, а майка си - като неспособна да обича.

Въпреки липсата на любов в семейството му, младият Йозеф е описван като весело момче. Не бил пълен отличник, но се справял добре в училище и бил модел за добро поведение.

Като младеж Йозеф се превърнал в доста привлекателен млад мъж, който излъчвал вътрешна самоувереност и очарователен събеседник. Заради безспорния си чар бил доста популярен сред момичетата. Навикът му да се облича в шити по поръчка дрехи и да носи бели памучни ръкавици (заради които след години бил разпознат от жертвите си) датират още от онази млада възраст.

Но амбициите на младият Менгеле са в противовес с желанията на баща му. Карл искал неговият най-голям син да наследи фамилната фабрика, като счетоводител например. Ала Йозеф си представял непрекъснато как ще напусне Гюнцбург и ще направи кариера в науката и антропологията. Амбициите му не били тайна и дори се похвалил пред свой приятел, че един ден името му ще остане в историята. По-късно той е приет в Мюнхенския университет, а самият град Мюнхен - сърцето на растящото националсоциалистическо движение, предвождано от политика и бунтар Адолф Хитлер.

Фабриката на смъртта в Аушвиц е била олицетворение на това, докъде може да стигне човешката жестокост. В бараките не можело да се говори за каквито и да било санитарни условия, а болестите като тиф и диария били част от нормалното ежедневие, както въшките, плъховете и бълхите.

Но точно това искал да управлява д-р Менгеле, мисията му в лагера била да проведе изследване на човешката генетика. Работата му имала за цел да разгадае тайните на генното инженерство, както и да открие начини за изкореняването на долнокачествените човешки гени. С други думи казано - да се създаде германска супер раса.

Менгеле абсолютно се откроявал сред останалите доктори в Аушвиц. Не само, че бил единственият сред тях, който е отличен с медали за участието си във войната, но неговата педантична отдаденост към работата му в лагера му носи репутацията на безмилостен, хладнокръвен убиец, чието име създавало смут дори и на други офицери от СС. Той направил завидно впечатление още с пристигането си по време на една епидемия от тиф, избухнала в лагера като изпратил хиляда болни мъже и жени от цигански произход в газовите камери, но пощадил немските цигани.

Причините на тази постъпка могат да се коренят във физическите черти на Менгеле, който бил далеч от пример за арийската раса. Той бил с тъмна кожа, коса и очи - твърде много сходства с ромските, въпреки, че се придържал към вярата на нацистите - циганите са подвидове на човешката раса и следователно са „недостойни да живеят“.

Доктор Менгеле

Менгеле бил свръхамбициозен - неистово желаел да бъде главнокомандващ в Аушвиц и бил готов да мине през трупове...в буквалния смисъл. Това най-ясно си личало по време на подбора на новопристигащите евреи. Историята сочи, че повечето доктори не можели да извършат селекцията без да употребят алкохол или други стимуланти, само Менгеле можел и дори се наслаждавал на работата си. Той често споделял, че на света съществуват само два вида надарени хора - германците и евреите. Въпросът бил в това, кой ще успее да надделее и бил решен и убеден в идеята, че евреите трябва да бъдат унищожени.

Въпреки безпощадната си жестокост, Менгеле демонстрирал и своя друга страна - когато се сблъсквал с изтощените жени и деца, той се държал с тях загрижено и мило, но само след минути ги изпращал на смърт в газовата камера. Друг парадокс е, че всяка жена, която унижавал, измъчвал и убивал, го желаела.

Но селекциите и побоите не били единствените занимания, с които Менгеле запълвал времето си. Веднъж Менгеле облъчил група полски монахини с рентгенов апарат, като им причинил ужасни изгаряния.

Менгеле добавял и сексуалното унижение към процеса на селекция. Неведнъж заповядвал на затворнички от различни бараки да маршируват пред него чисто голи и често карал някоя от тях да спре и да му разказва интимни подробности от личния й сексуален живот.

Наред с всички извращения, Менгеле имал една-единствена страст - близнаците. Аушвиц му давал неограничени възможности да проведе в естествени условия експериментите, за които бил жадувал толкова дълго. Той искал да извлече тайните на човешката генетика от живите близнаци в лагера.

Близнаците бивали пощадени от незабавната смърт, но съдбата им се оказала много по-жестока. Менгеле разполагал със специални бараки за своите близнаци, в която изпращал т.н. "екзотични видове" като джуджетата, сакатите и други хора с недъзи. Тези помещения били наричани Зоологическата градина на Менгеле. Тъй като близнаците били фетиш на безпощадният доктор, се ползвали с привилегията да запазят собствената си коса и дрехи. Получавали и допълнителни дажби храна. Върху децата не се упражнявало насилие, за да се запази доброто им здраве.

Експериментите с близнаци отнемали живота на стотици деца. Той ежедневно инжектирал кръвни проби от един близнак на друг с различна кръвна група. Водел си записки за реакциите, които обикновено протичали мъчително. Фикс идея в изследването му с близнаци бил цветът на очите - Менгеле искал да разбере дали е възможно да се променя по генетичен път и за тази цел инжектирал боя в зрителните органи на няколко двойки близнаци. Резултатът бил болезнен доста често завършвал със слепота. На починалите близнаци Менгеле изваждал очите и ги забождал на стената в кабинета си, все едно биолог забожда насекоми за колекцията си.

Често близнаците били държани в изолирани клетки и подлагани на различни дразнители, чрез които да се проследяват реакциите им. Някои били стерилизирани или кастрирани, а други се разделяли с органите и крайниците си по време на медицинските опити, при това без упойка. Близнаците били инжектирани и със зарази, за да се види за колко време ще починат.

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 7
3 6
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (36)

Изпрати
Д-р Менгеле
Д-р Менгеле
30.12.2015 00:16
Пичове , в тази статия всичко е измислица ...
8
6
Др. Франкенщайн
Др. Франкенщайн
02.02.2016 14:19
Еми като не ти харесва статията, просто не я коментирай, бе! И ако не ти харесва, за какъв дявол я четеш. Аз не мога да разбера защо такива като теб се правят на интересни като пишат, че не вярват!
9
4
Mia
Mia
30.11.2015 23:57
Добре де, на някой направи ли му впечатление в тази статия, че нищо не се споменава за успехи на Менгеле. Правил е експерименти, някой да е казал имал е успехи в това и това. Както има болести кръстени на лекарите открили я. Или откритие на еди кой си лекар, някой да е чул за откритие на Менгеле или медицината има напредък благодарение на изследванията на Менгеле?
Неколкократно се казва че му е било интересно...., изпитвал удоволствие да прави това и това. Какъв лекар??? Той че е бил психопат, бил е. Ама вие дето го харесвате се правите на интересни или сте си просто слабоумни?
9
4
Анонимен
Анонимен
18.07.2018 22:50
По-лошо от изкуствения интелект е естествената простотия.

Пишете ми ако имате.желание да чуете.разни.неща госпожо и/или госпожице

st.stanchev@zoho.com
1
0
Ангелов
Ангелов
14.08.2015 11:22
Преди месец бях в Аушвиц-Освиенци, двадесет и няколко сгради по на 3 етажа с парно отопление, Кахлени печки, санитарни възли с тоалетни с тоаллетни чинии като съвремените, умивалници направо бях стъписан от това което видях.Спални помещения с вишки и сламени дюшеци. Очаквах съвсем различно(това което съм гледал по филмите). Накрая открих и крематориума, да наистина съществува, но, едно голямо НО има 4 пещи и как успяха да изгорят хиляди, милиони в тези пещи като са съвсем малки. Според мен са горели тези които са умрели повреме на работа вместо да ги погребват. Целия освиенци прилича на една казарма. Според мен са ги ползвали за робска работна ръка и нищо пвече,
24
11
Анонимен
Анонимен
14.03.2019 14:58
Прекрасно е това, че сте били там, но защо първо не се бяхте позаинтересували малко за това място. Лагера на смъртта не е този в който сте ходили, а този в близост до него. Аушвиц-Биркенау, от който не е останало почти нищо. Може да прочете за него и това какво се е случвало там!
0
0
Радко
Радко
19.05.2015 16:42
Не знам кой е писал текстът,но стилът определено напомня този на някой СЛАБ ДЕСЕТОКЛАСНИК!Като оставим настрана и откровените небивалици и ИЗМИСЛИЦИ НА АВТОРЪТ/все пак не може да не спомена една:"Друг парадокс е, че всяка жена, която унижавал, измъчвал и убивал, го желаела."!?!/-то по всичко личи че в този сайт се допускат какви ли не "литературни" безумия!
16
7
Анонимен
Анонимен
24.08.2018 01:37
Ангелов, що не отиде в Аушвиц 2 - Бикернау? Да видиш и газовите камери....иди, иди...
0
1
Моше
Моше
12.03.2015 12:31
Лъжа до лъжа, долна пропаганда.
Д-р Менгеле е гениален учен с голям принос в медицината.
А експериментите, които са описани, всъшност са ги правели ционистите в Израел с новопристигналите "цветнокожи евреи" (от Алжир, Мароко, Египет, Етиопия и др.)
19
26
Румпелщилскин
Румпелщилскин
21.06.2014 18:06
88 99 1010 драги тъпчо ти имаш по болен мозък и от Менгеле силно се надявам някой ден да ми паднеш в ръчичките така ще те оправя че експериментите на Менгеле ще бледнеят пред моите драги
54
8
Дани
Дани
28.05.2014 09:42
88 99 1010 - дано един ден имаш честта да бъдеш подложен на поне едно от тези извращения, които е правил Менгеле.Само едно , да те видя какво възхищение ще изпиташ, болен мозък.
22
11
XXXL
XXXL
10.03.2014 16:17
Какъв ужасен човек!!! Ако иска да прави експерименти да ги прави на себе си!!!! Какъв идиот е бил!!!
27
8