Хипократ лекувал хемороиди с нажежено желязо

Хипократ

Хипократ е познат най-вече с клетвата, която лекарите изричат, заклевайки се, че ще спазват етични правила и ще полагат всички усилия за лекуването и възстановяването на пациента. В древността методите на Хипократ за лечение са спасили много животи.

Той е използвал, казал, дал на медицината неща, които и до днес се взимат под внимание по един или друг начин. Това, което той смята за неразривна част от лечението, са нещата, които идват от природата. Всяко растение или билка има своето предназначение, помага за определен проблем.

Хипократ е лекувал хемороиди с помощта на нажежено желязо. Всъщност този метод е познат и използван дори през Средновековието, само че за друг вид заболяване.

Стара книга

Според древните римляни и гърци, всички „злокачествени образувания” могат да бъдат премахнати само по два начина – и двата изключително болезнени. Единият от тях е с нажежено желязо, а другият с киселина.

Известни са и думите на Хипократ, които гласят, че всичко, което не може да бъде излекувано от лекарите, се премахва от желязото. Ако и желязото не може да го премахне, тогава на помощ идва огънят, ако и това не успее да помогне, ще го излекува смъртта.

Билколечение

В своите медицински трактати, той е описал най-различни странни и не толкова странни методи на лечение. Той например е лекувал жълтеница с помощта лимон. Киселият плод е помагал и при натравяния. А за чумата се е използвала хвойна – смятало се, че вдишването от нея, ще предпази от чума. Не ви ли прилича това от части на сегашната ароматерапия?

Смята се също, че лечението на Хипократ срещу мания (използвал е корен от мандрагора, който всъщност е причина за мания), е дало основите на сегашната хомеопатия (възниква чак в края на 18 век). Нещо като с доза от болестта да излекуваш самата болест.

Друг интересен метод за лечение е с помощта на камъка яспис – твърди се, че с негова помощ Хипократ е лекувал епилепсия. Туберкулозата предотвратявал с прясно мляко от коза, рани и невроза с помощта на морска вода, а изгаряния и заболявания на кожата с помощта на нар.

Всъщност, за повечето здравословни проблеми Хипократ е използвал билки и всякакви растения – с помощта на върбова кора, е лекувал болка, известни са му били и полезните свойства на пчелната отрова и ябълковия оцет.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
:X
:X
04.02.2013 14:47
В пълния смисъл лечение от което да ти запари на задника...
0
0
ueue...
ueue...
04.02.2013 14:42
Струва ми се че едва ли е имало много желаещи да си лекуват хемороидите при него бррр.... май с това лечение е залагал повече на това да ги излекува чрез смъртта... бррр... няма човек няма хемороиди ...
0
0