Домът на инвалидите пази лични вещи на Наполеон

Домът на инвалидите

Домът на инвалидите (Les Invalides) е комплекс от сгради, разположени в Париж, столицата на Франция. Комплекса включва музеи и паметници, изградени в памет на френските войници, загинали в името на своята страна.

Идеята хрумва за първи път на Кралят Слънце - Луи 14-ти, който съзира, че след въвличането на Франция в Тридесетгодишната война срещу Хабсбургите, както и след Наследствената война (1667-1668 г.) водените борби оставят след себе си много мъже-инвалиди, които макар и били се за страната си сега няма къде да бъдат подслонени и са принудени да мизерстват.

До 1670 г. във Франция няма специално построена и пригодена сграда, в която да се настаняват оцелелите при битки герои на държавата, повечето от които вече инвалиди. По нареждане на крал Луи 14-ти започва строежа на дом за инвалиди, в който държавата да може да се грижи не само за пострадалите по време на многобройните войни бойци, но и за тези, които са останали без домове и без средства за препитание.

Кралят Слънце иска за своите верни войници "един кралски дом, достатъчно голям, за да приеме и подслони всички сакати и остарели офицери и войници и да им осигури един фонд за тяхното съществуване".

Домът на инвалидите пази лични вещи на Наполеон

Проектът е даден на най-добрите и известни инженери и архитекти на 18 в. В цялостното строителство се включват Либерал Брюан, Жюл Ардуин-Мансар, Миняр, коисево и Кусту. Има направени осем проекта, но печели този на Либерал Брюан. Това се дължи може би на построената вече от него сграда на болницата Салпетриер.

Домът за Инвалиди е построен около кралският двор. Изградени са и две църкви - едната за краля, а другата за военните-инвалиди. Първата е по план на Мансар, тъй като Брюан не успява да се справи с тази задача. Тя е кръстена Дом на инвалидите. Втората е кръстена "Свети Луис на инвалидите" и е завършена през 1679 г., но е открита чак през 1706 г.

Целият строеж на комплекса започва през 1671 г., и след само три години в Домът на инвалидите влизат първите посетители. Обектът завършва през 1706 г., като отговорността по строителните работи поема тогавашния военен министър на Франция- маркиз дьо Лувроа.

Домът на инвалидите, Париж

Днес Домът на инвалидите е сред основните туристически забележителности, които могат да се видят в Париж. Той се намира в самото сърце на столицата и със своите сгради с изключително красиви фасади й придават незабравим чар.

Градините на Дом за инвалиди стигат чак до посолствата на Австрия и Финландия. Сградата, предвидена за отдих на инвалидите, двете църкви и сградата на Музея оформят площад, от който могат да бъдат видени красотите на Париж.

След посещаване на църквите и основните сгради, могат да бъдат посетени Музея на въоръжените сили, който освен стандартните експонати съдържа и много лични вещи на Наполеон, Музеят на макетите, съдържащ триизмерни модели на френски градове и Музеят на ордена на Освобождението, в който могат да се разгледат над 1 млн. експонати, показващи историята на Франция и на целия свят.

В кралската църква Дом на инвалидите в изработен от порфир гроб се намират тленните останки на може би най-известният френски боец - Наполеон Бонапарт.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати