sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Кой е Eразъм Ротердамски

Кой е Eразъм Ротердамски

Еразъм Ротердамски

Роден през 1466 г. в Ротердам, Еразъм Ротердамски може да бъде определен като философ, теолог, хуманист и мислител. Еразъм Ротердамски не обича да бъде определян към която и да било националност. Счита за роден език латинския.

Биографията на Ротердамски е много интересна още от самото му появяване на света. Той е син на католически свещеник, само че незаконен. Много рано остава сирак, а неговите осиновители доста бързо решават, че искат да го изпратят да живее в манастир. Учил е латински и старогръцки, през 1488 г постъпва като монах, а след четири години го ръкополагат в свещеник.

На по-късен етап изучава теология в Парижкия университет. След като завършва започва работа. През целия си живот Еразъм Ротердамски е живял и работил на много места – бил е в Англия, Франция, Италия, Германия и Швейцария.

Автор е на сборници и различни произведения. Написва сборника „Adagia” през 1500 г – сборникът е съчетание на мъдри мисли и различни сентенции. „Възхвала на глупостта” е едно от неговите произведения, което остава трайна следа в творчеството му.

Представлява писмо, което е написано в сатиричен стил и е адресирано до неговия близък приятел Томас Мор. Тази негова беседа е отпечатана първо в Париж през 1509 г. В творбата се пише от името на Глупостта – това негово произведение създава истински фурор. През целия живот на Ротердамски „Възхвала на глупостта” е преиздавана 40 пъти.

Интересното в това произведение е, че иронията е скрита не в стила, в който е написано, а в неговия смисъл. Като цяло умелото му боравене със сатирата и иронията му дават възможност да заяви неща, които не е било прието да се казват и за които едва ли би получил поздравления иначе.

В своите произведения Еразъм Ротердамски не се страхува да осмее църковните, политическите водачи. Но най-изключителното на неговата творба е не осмиването на другите и показването на тяхната глупост. По-скоро, четейки „Възхвала на глупостта”, всеки осъзнава своята собствена глупост и най-вече докъде стигат пределите й.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
23.01.2013 09:20
Глупостта е безпределна, както Вселената.За последната още се спори. Казал го е Айнщайн.
5
0