Преследването на вещиците през Средновековието

Лов на вещици

Толерантно отношение към магьосничеството започнало да се променя през 14-ти век, в самия край на Средновековието, когато Централна Европа е обхваната от паника от слухове.

Тези слухове пропагандирали, че евреи, мюсюлмани и вещици се опитват да унищожат християнските кралства чрез магия и отрова. След ужасното опустошение, причинено от Черната смърт (чума), тези слухове са се фокусирали главно върху вещиците. Започнало преследването на вещици, което взело своя пик през 1550-1650 г., този период е известен като „Горящите времена“.

Ловът на вещиците отминава в продължение на три века, с големи различия във времето и пространството. Преследването им варира драстично в цяла Европа, като се започне от високите смъртни случаи в Германия - 26 000, и се стигне до ниските, 4 на брой в Ирландия.

Въпреки участието на църквата в преследването им, по-голяма част от вещиците са изправени пред светски съдилища. Те биват разпитвани и разследвани, понякога са прилагали и мъчения при разпит. По-голямата част от призналите магьосничеството, са в следствие на мъчение. Половината от осъдените вещици били убити публично чрез обесване или изгаряне.

Баба Яга

Имало е и мъже магьосници, но преследваните и в последствие жертви са повече жени. Исторически, преследването им в Средновековието е най-забележителната проява на безрезервна вяра в женската сила и зло.

Публикуваното от Католическата Инквизиция представя жената, като инструмент на сатаната, необходимо зло, изкушение и желателно бедствие. Заподозрени са били най-вече независимите жени, които живеели сами, въпреки патриархалните догми.

Най-много преследвани били жените около 50 и над 50 годишни, които нямали деца. Всъщност, в никое друго време в европейската история, не се наблюдава толкова насочено избирателно изтезание и унищожение на възрастни жени, както в „Горящите времена“.

Вещици

Робин Бригс изчислява, че 20 до 25 на сто от европейците, екзекутирани за магьосничество между 14-ти и 17-ти век са били мъже. Регионалните различия са забележителни. Във Франция изглежда, че пола не е имал очевидна връзка с магьосничеството.

От близо 1300 вещици, малко повече от половината са мъже. По-голямата част от обвиняемите са били бедни селяни и занаятчии. В Исландия 90% от обвиняемите са мъже, в Естония процентът им е 60, а във Финландия – 50. Регионите, в които 90 на сто от обвинените са жени са Унгария, Англия и Дания.

Уличаването и идеята, че вещиците са зло започнали от църквата, но преследването им, може да се разглежда и като съвместен акт между мъже и жени на местно ниво. Женомразството съществува не само в мъжете, но и в жените. Много от обвиненията са на основа конфликт между жени.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 6
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
РМ
РМ
26.07.2013 13:28
динко85 - научи се да пишеш грамотно!!!
3
1
Анонимен
Анонимен
06.12.2018 18:07
Остави човекът на мира PM!!!
0
0
Динко
Динко
16.03.2013 16:47
здравеите 4ел съм по темата нешто много интересно но тъи като беше много отдавна съм позабравил пове4ето от информацията затова ште се опитам да го обесня със свои думи.имало е наистина лов на вештици в този период на средновековието но огромната заслуга за което се е падала на един единствен 4овек въпросната ли4ност била напълно фанатизирана от идеята за дяволски слуги и предположенията му паднали върху вените тогава както и сега наи ве4е католиците ги сравняват с греховност породена от съблазанта на която са способни та след като си набелязал потенциалните жертви ненормалника написал книга в която и подробности описвал ужасявашти сцени на призоваване на демони както и на самият дявол с коите те се отдавали на перверзни оргии историите му били толкова цветушти 4е будели страх и гняв в пове4ето от тогавашното и без дуго бедно на интелект селско обштество в книгата се даволо и на4ини по които можело да се разпознават вештиците като например многото бемки по врата 4ервеникавият цвят на косата описвал и на4ини с които те да бъдат разкривани единият и наи известен бил с някакво иглоподобно острие което мишкам в бенката и когато тя прокървявала това било достатъ4но да се приеме 4е е вештица имало и редица други оште по абсърдни методи като това 4е колкото е по слаба една жена толкова по лестно можела да лети затова и предпо4итаните по онова време били по пухкавите мадами от порядъка между 80 о 100 килограма била идеалната форма на една жена което породило грозна картина из цяла европа продължение на столтия но както и да е.когато наи после завършил книгата си тои отишъл при свештенници високо във иерархията и ги помолил да се разпишат и да си сложат пе4ата което штяло да гарантира достоверноста на съдържанието и но и по онова време имало и малко о интелегентни и хора и именно тези свештенници твърдо му отказали.това оба4е не сложило краи на деянията му тои сам фалшифицирал подписите и пе4атите им и я разпространил историците днес доказаха за фалшифицирането но по онова време никои така и не се усъмнил резултатът бил пагубен из цяла европа жертвите на тая книга надвишавали 200000 предимно жени.и смърта му била потулена в легенда някои вярват 4е именно на 31 октомври умрял и на тази годишнина запо4нал да се празнува хелоин.
3
2
Анонимен
Анонимен
01.12.2018 00:06
Tva mi zvuvi,kat istoriya ot 50nyansa sivo be brat:);)!?!?
0
0