Изгубеният свят на динозаврите намерен в Тексас

Изгубеният свят на динозаврите намерен в Тексас

Малко по-надолу по пътя от местния Старбъкс в Арлингтън, един от най-големите градове в Тексас, е изровена богата колекция от 95-милиона-годишни динозаври, акули и други праисторически зверове. Това съобщиха изследователи тази седмица.

Заедно вкаменелостите помагат да си представим какъв е бил Тексас през Кредния период, продължил от 146 до 66 млн. години пр.н.е.

Откритията включват нов, неименуван още вид теропод, част от двукраката хищническа група динозаври, в която е и Тиранозавър рекс. На същото място е намерен и най-целия до сега скелет на Протохадрос, един от най-ранните познати динозаври с човeка.

Изгубеният свят на динозаврите намерен в Тексас

Крокoдили, костенурки, риби и чaсти от древни растения и дървета (включително и 183-сантиметров дънер) допълват находките.

Арлингтън Архозавър зоната („архозавър” значи доминиращо влечуго) за пръв път е открита през 2003, но разкопките са започнали чак през пролетта на 2008. Палеонтолози уточниха какви са находките им във вторник на среща на Американското геологическо общество в Далас.

Днес зоната с вкаменелостите и „почти толкова градска, колкото можем да си представим”, заяви палеонтологът Дерек Майн от Тексаския университет в Арлинтън. „Заобиколена е от няколко магистрали, а надолу по улицата има Старбъкс. Можете да си вземете едно кафе.”

Все пак останките ни пренасят във време, в което по-голямата част от Тексас е бил под вода, покрит от огромно вътрешно море, което е разделяло Северна Америка на две и е свързвало Мексиканския залив и Арктическия океан. По това време Арлингтън би бил на нисък морски бряг. Тук блатисти местности преминавали от време на време в плитки морета – място подобно на делтата на Мисисипи днес.

Освен кости, тексаската динозавърска зона е приютила една от най-разнообразните колекции от копролити, или вкаменени екскременти. "За почти всяко животно, чиито вкаменелости намерихме, намерихме и екскременти, ” казва Мейн.

Във екскрементите екипът е намерил всичко от сдъвкани кости, растения и миди до парченца корал, ” казва Мейн – насоки за държанието и диетата на праисторически животни.

Изгубеният свят на динозаврите намерен в Тексас

Палеонтолозите с неторпение очакват подробности около необикновеното място.

"Динозавърските вкаменелости от ранния Креден период по принцип са рядкост” според Аарън Пан, научен куратор на историко-научния музей Форт Уот, който не е участвал в разкопките. Доброто състояние на вкаменелостите в Арлингтън се дължи на предишната блатистата среда, която е много подходяща за съхраняване на останки.

Друга особеност на откритието в Арлингтън и наличието на земни и морски животни едновременно – тя се дължи на предишното разположение на града между твърдата земя и морето. Повечето тексаски вкаменелости от ранния Креден период се ограничават до морските животни, тъй като по-голямата част от щатът е бил под вода. "Смесицата от толкова различни животни заедно е много необичайна”, казва Пан.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати