Любопитни факти от живота на Калигула

Калигула

Гай Цезар Германик, известен като Калигула, е бил син на прочути в Рим родители. Баща му Германик бил любимият генерал на цял Рим и доведен внук на Август. Майката на Калигула – Агрипина била внучка на Август и олицетворявала идеала за римлянка.

Калигула страдал от детството си от епилепсия, която в римско време била известна като свещена болест. Когато Калигула станал на три години, той станал талисман за армията на баща си. Майка му го обличала с костюм на войник и така момчето се сдобило с прякора Калигула. Това означавало малки обувки – те били част от воинския му костюм.

След смъртта на Август новият император Тиберий направил Германик свой син, и скоро след това Германик починал, най-вероятно убит по заповед на императора. Калигула живеел с баба си и със сестрите си – Друзила, Агрипина Младша и Юлия Ливила.

Майката на Агрипина била изпратена след клевети срещу нея на остров, където умряла от глад. При странни обстоятелства починали братята на Калигула – Нерон и Друз. Калигула станал фаворит на Тиберий и живеел с него на една от вилите му на остров Капри. Калигула търпял покорно приумиците на Тиберий и не протестирал срещу факта, че той е избил семейството му.

Според някои историци Калигула е удушил Тиберий със собствените си ръце, за да му отмъсти за смъртта на майка му и братята му. След смъртта на Тиберий император станал Калигула. Той станал любимец на римляните, защото дал премии на преторианските войници, прекратил съдебните дела за измяна към императора и опростил данъците на много бедни хора.

Римски легион

След това Калигула се разболял от възпаление на мозъка и успял да оцелее, но се превърнал в истинско чудовище. Той страдал от хронично безсъние и ужаси кошмари, а през деня се отдавал на извратени удоволствия.

Той издал заповеди за самоубийството на много видни представители на ръководството на империята. Огромното наследство на Тиберий Калигула похарчил само за година. Затова разпоредил да се въведат допълнителни данъци.

Той живеел на съпружески начала с трите си сестри, а любимата си сестра – Друзила разделил с мъжа й и обявил, че тя е законната му съпруга. След смъртта й Калигула обявил траур, и всяка проява на радост и дори усмивката се смятала за престъпление. Той се усамотил за известно време в пустинята, а след това се върнал, за да обяви Друзила за божество.

Двете си други сестри Калигула не обичал много и разпоредил те да служат за забавление на приятелите му. След това ги осъдил за разврат и ги изпратил на отдалечени острови.

Калигула обявил себе си за бог и се появявал пред хората със светкавицата на Юпитер и тризъбеца на Нептун. Понякога се обличал като Венера.

Когато бил на 29 години, Калигула бил убит от заговорници, които го проболи на 30 места. Те убили жена му и малката му дъщеря, за да нямат претенции към престола.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 5
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Винсент Атанасов
Бил си е куку и преди това. Тиберий е бил чудовище. Един от малкото му роднини, които са оцелели е и племенника му Клавдий, чичото на Калигула. Но все пак... Клавдий е заеквал, бил е куц, имал тикове, плюнчел се... Кой ще го сметне за заплаха, за бога? Мислите ли, че Калигула е бил малко добродетелно ангелче преди тази болест. Аз мисля, че не е. Надживял е Тиберий, това не е малко, това е доказателство за жестокост, лудост или чиста проба кретенизъм.
2
1