Любопитни факти от живота на Пикасо

Пикасо

1. Пабло Пикасо е велик художник, роден в Малага, Испания.

2. Той има 23 имена.

3. Раждането на малкия Пикасо е било доста трудно изпитание, както за майка му, така и за акушерките – той е първо дете на родителите си (след това се раждат двете му сестри). Когато се е родил, са помислили, че не е жив. Чичо му го връща към живота като духва дим в лицето му.

4. Ако всички деца произнасят първо „мама”, то Пикасо е бил по-различен и в това отношение. Неговата първа дума била молив, което на испански е „lapiz”. Пикасо казва съкратеното „piz”.

5. Едва на 7 години Пикасо започва да рисува с маслени бои.

6. Първата си картина великият художник рисува на 9 годишна възраст. Представлява конник, участващ в корида (“Le Picador”).

7. Според изкуствоведите, обаче, първата картина на Пикасо е тази, на която е нарисувал цялото си семейство. Тя е направена, когато той е бил на 15 години.

Графит на Пикасо

8. Много интересно е, че Пикасо изобщо не е бил добър студент. Причината се криела главно в това, че го мързи.

9. И макар че в наши дни е може би най-скъпо продаваният художник, около 1900 година, когато се премества да живее в Париж, Пикасо е бил много зле финансово. Налагало му се е да изгаря свои торби, за да може да се стопли.

10. През 1910 г. Пикасо започва своята първа работа, от която получава месечно скромната сума от 150 франка.

11. Основава заедно с Жорж Брак кубизмът (1909 г) – това е стил в изобразителното изкуство.

12. Пикасо е обичал жените – дори често му преписват определението плейбой. Имал е наистина много романтични връзки с различна продължителност. Всяка жена в живота му е оставила белег върху неговото творчество.

13. Признават го за най-добрия в неговата област за последните 100 години.

14. Картините му са най-търсените и най-крадените – това не е случайно. Неговите творби са едни от най-скъпите в областта на рисуването.

Рейтинг

4.5
Общо 8 гласували
5 5
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

мишо
мишо
18.12.2012 14:52
разкажете някои подробности от приключенията му с жените.Аз знам една: на един от рожденните му дни ,вече на възраст,приятелите се събират и го чакат да му честитят и се черпят.Когато пристига, те го укоряват, че има хубава жена, но ходи и при любовницата. Той отговаря :Приятели, младостта е по-силна от хубостта ! И това е вярно...
1
0