Разкрит е генома на Неандерталците

Разкрит е генома на Неандерталците

National Geographic съобщава за нови разкрития, отнасящи се до генома на Неандерталците. Тези разкрития потвърждават, че изчезналият човешки вид е имал непоносимост към лактоза, а също така и някои общи основни езикови способности, подобно на съвременните хора.

Човешкото и Неандерталското родословно дърво се разделят едно от друго преди около 450 000 години, след което не е имало смесване между двата вида.

Неандерталците са изчезнали преди около 30000 години, оставяйки съвременните хора да наследят Земята. Защо съвременните хора са се оказали по-успешни в оцеляването е тема, която се дискутира и до днес.

Новозавършена подредба на гените показва, че хората и Неандерталците са имали геноми, които са 99, 5% еднакви.

Чрез сравняване на човешките и Неандерталските геноми с тези на нашия близък роднина, шимпанзето, учените се надяват да открият кои са гените, които са се променили по-скоро, давайки на съвременните хора предимство.

"Изучаването на Неандерталския геном ще ни каже какво прави съвременните хора наистина съвременни и наистина хора", казва сътрудникът Жан-Жак Хъблин от Института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, Германия.

Гените на един организъм са съставени от базови двойки, "буквите" на генетичната азбука. Гените дават на индивидите техните физически черти, от цвят на косата до форма на тялото. От друга страна, геномът е пълният набор от гени, който определя зараждането на даден вид.

Подредбата на повече от 3, 7 милиарда базови двойки в Неандерталския геном е отнела около четири години, като до сега екипът е прочел само около 60% от гените.

Разкрит е генома на Неандерталците

Първоначалните резултати, съобщени на пресконференция в Макс Планк Институт, показват интригуващ контраст между нас и нашите древни братовчеди. Например, изследването подкрепя предишни проучвания на Неандерталското ДНК, че споделяме една и съща версия на "генен език", наречена FOXP2, отбелязва ръководителят на екипа, правещ проучванията, Сванте Паабо, също от Института Макс Планк. Този ген участва в езиковото развитие, което предполага, че Неандерталците биха могли да говорят.

В допълнение, изследването на генома представя доказателства, че Неандерталците са имали непоносимост към лактоза, т.е. не са можели да я преработват като възрастни, състояние, което днес засяга близо 50 милиона възрастни в Съединените Щати, според американската Гастроентерологична Асоциация.

В последващите етапи на изучаването на Неандерталския геном, изследователите планират да направят повече сравнения по начин, който е свързан с разглеждане на гените, участващи в развитието на мозъка.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
zabluden
zabluden
05.07.2013 10:44
Айде почетете малко преди да пишете глупости. Потомък бил на неандерталци щото бил бял. Тогава азиаците на какво са потомци като не са нито черни, нито бели, на орангутана ли? Ей писна ми от простотия и скодоумие.
2
0
човек
човек
29.02.2012 17:09
Да неандерталци сме,но от това само трябва да се гордеем. Никой друг не е оцелял при суровия климат на Ледникова Европа.Обема ма мозъка на неандерталците е бил с 200-300сс по-голям от този на новодошлия от африка и наречен по-късно кроманьонец. Бели хора със светли коси и очи има само в Европа,на другите континенти не е имало такова местно население дори при същите климатични условия.Съвременния бял човек е пряк потомък на неандерталеца. Той донесе на света новото и напредничавото,но е истина,че хищника който сме били(та неандерталеца се е хранил почти само с месо)ще живее вечно в нас.
0
0
диди
диди
22.07.2011 21:22
Излиза, че по геноми ние сме си неандерталци, но и ако погледнем начина си на живот и развитие, не сме се променили кой знае колко много от неандерталците, само дето не ходим с кожени препаски. Да, де, имаме компютри и още някои други висши привилегии, но като погледнем назадничавото мислене и разсъждение и първобитният ни начин на живот, то сме все още неандерталци, но облечени в смокинги и в дрехи на Долче и Габана и ползваме парфюми на Пиер Карден. Май само в това ни е и голямата разлика.
2
2