Лицето на египетска жрица разкрито след 3000 години

Лицето на египетска жрица разкрито след 3000 години

Тя е лежала необезпокоявана в продължение на почти 3 000 години, затворена в украсен саркофаг, подготвен за пътуването й към подземния свят.

Сега лицето на Мересаман (Meresamun), служителка на бога, която е пяла в храмовете на Древен Египет

Използвайки болничен скенер, учените успяват да погледнат в затворения саркофаг през слоевете ленени платна, които предпазват мумията.

Първото ниво на сканиране разкрива повърхността на ковчега, докато по-задълбочено сканиране показва ясно и подробно частите на тялото, запечатани вътре.

Изумителни триизмерни снимки разкриват скелета и лицето на мумията, като се виждат и камъните, поставени върху очите й.

Египтологът, д-р Емили Тийтър, от Ориенталския институт на Университета в Чикаго, в чиито музей се организира изложба с изображенията, видяни чрез скенера, казва: "Толкова е вълнуващо да може да се види нещо подобно. Мумията е все още в саркофага. Но е като да имаш рентгенови очи, с които да се види връзката между саркофага, превръзките и ленените платна, които са използвани."

За Мересаман се смята, че е работила и живяла в храм около 800 години Пр.Хр. Нейното име се вижда от надпис върху саркофага и означава "Живее за Амон" – египетският върховен бог.

Също според надписа става ясно, че тя е служител на бога-музикант, който е "Певец в храма на Амон". Скенерът показва, че Мересаман е била около 5 фута и 5 инча и в края на 20-те, началото на 30-те си години, когато е починала.

Причината за смъртта на Мересаман не е известна и е дори доста загадъчна, тъй като изглежда, че тя е била в добро здраве. Състоянието на костите показва, че е спазвала хранителна диета и е имала активен начин на живот.

Въпреки че няма признаци на загниване на зъбите й, се вижда, че те са износени от песъчинките в египетския хляб, който се е правил от брашно, смилано с камъни.

Запечатаният съркофаг на Мерасаман е купен в Египет през 1920 г. от Джеймс Хенри Брестид, основател на Ориенталския институт.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Daniela
Daniela
13.06.2013 09:04
Ако някой е умрял, надали ще чувства, каквото и да е било свързано с неговото тяло :)И защо намесвате Бог? Какво е виновен Той за глупостта на хората?
0
0
miusulmanin
miusulmanin
19.06.2011 14:29
Как ще се почувствате, ако вие сте умрели и отворят гроба ви и започнат да изследват зъбите или костите ви ? Страхувам се от моя Бог.
0
1
марин
марин
02.02.2011 16:56
Загадка,както много други загадки.
0
0
didka
didka
18.01.2011 20:33
Просто невероятно.
0
0
гюл
гюл
18.01.2011 15:27
Иэумително.
0
0