sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни факти от живота на Коко Шанел

Интересни факти от живота на Коко Шанел

Коко Шанел

Коко Шанел е тази, която е разчупила стереотипите и вижданията за жената като личност. За 88 години живот, изпълнен с динамика, падения и върхове, Великата Муадмазел е дала своето име на иновативен моден стил в облеклото, модна къща, парфюм – принос, чието влияние се усеща и до днес. По-важното е, че освен моден диктатор, Шанел успява да разбие много клишета и да утвърди своите иновативни разбирания в една закостеняла, патриерхална епоха.

Габриел Боньор Шанел е родена на 19-ти август 1883 година в малко градче във Франция. Габриел е второто дете на амбулантния търговец Албер Шанел. Заради грешка в акта и за раждане (фамилното й име е записано като Шансел), се срещат трудности при проучването на биографията й в ранната й възраст. Бъдещата звезда е родена в приют за бедни. Ден след раждането й, двама работници съобщават в кметството. Затова в акта си за раждане е записана, че е родена един ден по-късно.

Когато е на 12 години Габриел изживява първото си житейско изпитание – майка й умира от туберколоза, а баща й напуска семейството под предлог, че трябва да си намери нова работа. Така, заедно с 5-те си братя и сестри, малката Коко постъпва в приют за сираци, намиращ се в католически манастир. Точно там тя се научава да шие. Ваканциите момичето прекарва при свои роднини, които я запознават с изкуството на шева, тънкости извън възможностите на монахините в манастира. Когато навършва пълнолетие Коко напуска манастира и започва работа в местната шивашка работилница.

В началото на кариерата си младата шивачка нямала право да създава „истински” рокли, защото не била професионална шивачка. Тогава Шанел започнала да конструира рокли от платове за мъжки дрехи и по-късно натрупала цяло състояние от това. Коко не скицирала предварително моделите и не правила кройки. Водена от вътрешното си усещане грабвала ножиците, слагала плата върху манекена, режела и забождала с карфици безформената материя, докато не се получи желаният силует.

Веднъж се случил инцидент и Коко опърлила къдриците си на газовия котлон. В епохата, в която дългата коса била въпрос на престиж, младата дама отрязала косите си и гордо се разхождала навън. Така през 1917 година се появила модата на късите дамски коси.

Шанел не допускала в живота си случайни хора. Както при шиенето, в личните си взаимоотношения се водила от вътрешните си усещания – тези, които не и допадат удостоявала с безразличие. Сред приятелския й кръг се срещат имената на Жан Кокто, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Дягилев, Ставински…

Коко си съчинява нова биография, която да намали позора, който е изпитвала от бедността и липсата на родители в детството си. Спестява моментите в пансиона за сираци, като казва, че е отгледана от коравосърдечни лели. Тя упорито твърди, че е родена през 1893, а не през 1883, което я прави 10 години по-млада.

През 1923 година младата дизайнерка споделя пред списание Харпърс Базар:

модели на Коко Шанел

„Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери.”

Шанел дава нова светлина на материи като жарсе - преди това са били смятани за дрехи на нисшата класа. Стилът й се асоциира с образа на младите момичета от 20-те години на 20-ти век - самоуверени и често подхождащи с предизвикателно към установените обществени норми.

Повечето й клиентки били дами демонстриращи своята независимост с нов външен вид и държание – къси поли и прически, използване на грим и козметика в големи количества, пиене на коктейли и пушене на цигари на обществените места.

Шанел създала епоха на своеобразен бунт на свободната жена, която не се задоволява с това да бъде аксесоар в ежедневието на мъжете. Модерните дами смело участвали в различни спортове, карали собствени автомобили и излизали по нощни клубове, където слушали джаз и танцували чарлстон.

Коко Шанел превърнала парадокса в начин на живот и вдъхновение. Преди нея черното се е смятало за цвят на бедността и траура и жените не смеели да го носят.

Дизайнерката счела това за предизвикателство и пуснала облекла само в черно, нейните „мрачни рокли” се продавали с голям успех. В моделите си, тя взаимствала много от мъжката мода – жакет, вратовръзка, бутони, шапка.

Шанел е дизайнерът, който първи създава парфюм, носещ името и - Шанел №5 (Chanel №5), и който за първи път смесва над 80 аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Години наред Шанел №5 остава класика, милиони жени го използват и до днес.

Коко Шанел не изневерила на скандалното си амплоа и в личния си живот. Макар, че имала връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето, никога не се жени. Великата Муадмазел била наистина независима и самостоятелна жена, ценяща свободата си.

Не е пропуснала да скандализира обществото и с връзките си с жени. Но Коко не се тревожи и живее живота си независимо от хорското мнение, като нарушава всички традиции. Тя е имала лесбийски връзки в епоха, когато това се е смятало за скандално и физически неестествено.

Няма да сбъркаме ако наречем появата на Коко Шанел като революционна. Със сигурност бихме могли да разделим историята на – преди да се роди Шанел и след това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 4
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Лили
Лили
14.12.2012 04:22
намерих парфюм на Шанел на име Луцифер!
1
1
someone
someone
09.12.2012 15:52
Интересно- хубава статия и информираща, само си поправете смисловата грешка '..., никога не се жени.'. :))
0
4
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
08.12.2012 18:23
Оставам безмълвна!
1
1