Петте грешки на Микеланджело

Давид на Микеланджело

Американски учен си постави амбициозната задача да намери грешките на известния творец Микеланджело при създаването на емблематичната му скулптура Давид.

Теорията на американеца гласи, че Давид е с твърде висок ръст и е идентичен по-скоро с Голиат, отколкото с героя, описан в Библията. Втората грешка е в размера на двете ръце – дясната е забележително по-голяма от лявата.

Третият парадокс идва от лицето, което изразява едновременно гняв и уплах, а изследователят намира това съчетание за несъвместимо.

Една от най-куриозните забележки на културолога е свързана с голотата на статуята. Американецът изтъква факта, че чисто гол мъж не може да влезе в схватка. Кулминацията на всичко идва с констатацията, че Давид е обрязан.

Статуята Давид

Независимо от съвременната критика, Давид - един от най-често срещаните образи в изкуството на Флоренция - е шедьовър на ренесансовата скулптура, която несъмнено носи огромна популярност на автора й Микеланджело. Създадена е между 1501 и 1504 година, висока е 5.7 метра, изработена е от мрамор.

Давид на Микеланджело се различава от предишни интерпретации, които го изобразяват с главата на убития Голиат (както е при статуите на Донатело и Верокио).

Микеланджело е смятан е за един от тримата гении на Ренесансовото изкуство с Леонардо да Винчи и Рафаело. Творчеството му се отличава с непрекъснато търсене на идеала за красота, физическа и духовна мощ, а също и трагизмът.

Микеланджело

Шедьоврите му оказват силно влияние върху Тициан и венецианската живопис и се смятат за основа на стила маниеризъм.

Интересен факт от живота на твореца е, че в своя личен живот е въздържан и скромен. Пред свой ученик той признава: „Колкото и богат може да съм бил, аз винаги съм живял като беден човек“.

Според някои източници Микеланджело е бил безразличен към храната си, хранел се е повече по необходимост, отколкото за удоволствие.

Често е лягал да спи с дрехите и ботушите си. Тези негови навици отблъсквали повечето му ученици, но геният не се е впечатлявал от това, защото по природа бил меланхоличен и сдържан.

Виж повече

Рейтинг

3.9
Общо 11 гласували
5 2
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

анонимен
анонимен
23.03.2015 15:57
Ужасно смотани сте!Микеланджело е един огромен творец!!!
3
0
Буонароти
Буонароти
27.02.2014 20:01
Абе този в ред ли е? Изкуството е изкуство, там грешки няма!
7
1
микеланджело
микеланджело
22.01.2014 01:04
Въобще,този учен направил ли си е труда да прочете малко от историята на изкуството.........тази статия е пълен фарс...Давид е бил направен умишлено толкова голям,защото е бил замислен да бъде поставен на много високо място,оттам и затова и ръцете му,не само едната,са умишлено уголемени,заради перспективата и височината,която е трябвало да бъде поставен,но в последствие го поставят на много ниско място и затова хората си мислят ,че статуята не е както трябва....да не говорим колко уникален творец е бил Микеланджело....жалко ,че хората не четат и не мислят преди да пишат.....
13
3
A normal guy
A normal guy
19.01.2014 15:58
Според мен е доста субективно... Не можело да изразява гняв и уплаха едновременно, ръста му не бил както трябва, гол не можел да влезе в схватка... Дрън-дрън малко. Чудел се е за какво да се хване като цяло.
8
7
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
14.11.2012 18:26
Много хубава статия!
2
12
милица
милица
29.03.2015 15:00
ти си тъпа
5
6