sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Първият кръстоносен поход

Първият кръстоносен поход

Кръстоносни походи

Историята на първия кръстоносен поход започва след превземането на Йерусалим от селджуките. В Европа започват да пристигат съобщения за това, че мюсюлманите притесняват християните, има и оплаквания от евреи, които осквернявали светите места. За тези проблеми разказал на папа Урбан II френският монах Пиер от град Амиен.

През ноември 1095 годината папата и монахът се обърнали с призив за поход за освобождаване на Светата Земя по време на църковен събор в Клермон. По този начин папата се надявал да закрепи католическото влияние в света и да събере значителна парична сума за разходи по издръжката на многобройните религиозни служби.

Всички, които се откликнали на призиви на папата, зашили кръстове върху дрехите си. Начело на сформираните отряди заставали рицари с кръстове върху щитовете. Затова всички, които участвали в похода, били наричани кръстоносци. Първият и следващите походи в Израел били наричани кръстоносни походи.

Предчувствайки доста облаги от похода, десетки хиляди мъже се стекли под знамената на кръстоносците през 1096 година. Те започнали така нареченото от тях свято дело във Франция. Девизът им бил: „Ние заминаваме далече, за да отмъстим на мюсюлманите. Но евреите, чиито прадеди са убили нашият бог, са сред нас, и трябва или да станат християни, или да бъдат унищожени! ”

С тези лозунги евреите от град Руан били замъкнати в местната църква и всички, които отказали да приемат християнството, били избити. Хиляди бежанци побегнали по френските пътища, опитвайки се да се спасят от христовите воини.

Кръстоносци

След като пристигнали в Кьолн, кръстоносците намерили еврейските къщи необитаеми. Местните жители се скрили и останали само трима смели евреи, които били убити от кръстоносците. Воините грабели къщи и осквернявали синагоги.

След три седмици те открили укритията на евреите и започнала масова вълна от убийства, както и от самоубийства. Преди да се хвърлят в Рейн, родителите сами заклали децата си, за да не го направят кръстоносците. Оттогава реката е известна като благочестивия Рейн.

Когато кръстоносците стигнали до Унгария, голяма част от тях били убити. Останалите превзели Йерусалим през 1099 година. Те убивали мюсюлманите и евреите в града. Криещите се в синагогите били изгаряни живи, бегълците били убивани или продавани като роби.

В опустошения Йерусалим било създадено Йерусалимското кралство, в границите на което влезли и земи на Сирия. Мюсюлманите постоянно превземали градове и райони от кръстоносците, което довеждало до нова вълна кръстоносци от Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
28.02.2015 19:59
Ама чакайте бе християни, защо нарушавате Божията заповед НЕ УБИВАЙ...
0
1
Иван
Иван
04.02.2014 23:33
Авторът на статията по-добре да смени професията. По-накъсано и несвързано описание на първия кръстоносен поход едва ли има.
3
1
Иван
Иван
24.01.2013 12:21
По-аматьорско описание на Първия кръстоносен поход не бях чел.:)
4
1
AstroData
AstroData
19.11.2012 11:57
Страхотна статия :-)
0
1