sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Факти за живота на Диоген

Факти за живота на Диоген

Диоген

Диоген е живял в бъчва. Той се хранел с отпадъци от градския пазар на Атина, носел скъсана наметка върху голото си тяло, ходел бос, но отказвал да взима пари на ученици, които искали да платят, за да попият от мъдростта му.

Диоген презирал властта и парите и въпреки това се ползвал с всеобщо уважение. Той презирал жените, но ги и съжалявал и често най-красивите жрици на любовта го посещавали през нощта, за да прекарат с него няколко часа. Той не се притеснявал да взима пари от тях, но никога не споменавал гласно имената им, въпреки че някои от тях били богати и известни.

Не всички се подигравали на Диоген, докато бил жив, имало много хора, които се възхищавали от аскетичния му начин на живот.

Диоген е смятан за първия свободомислещ човек. Той е живял в бъчва, за да отстоява вътрешната си свобода и то сред хора, които дори се страхували да мислят свободно.

Диоген е живял около осемдесет години, но не е известно къде е погребан. Философът не оставил нито едно съчинение след смъртта си.

Древна  Елада

Някои съвременници на Диоген сравнявали живота му, изпълнен с усилия да остане свободен, с подвизите на Херкулес. Диоген бил ученик на основателя на школата по кинизъм Антисфен, който твърдял, че щастието е във вътрешната свобода и във въздържанието.

Според Антисфен властта, богатството, приятелство, любов и семейство са вид робство, които пречат на вътрешната свобода. Диоген възприел тази философия и я отстоявал до смъртта си.

Думата киник произхожда от наименованието на школата на Антисфен – киносарг, което означавало сиво куче. Антисфен учел Диоген и останалите, че кучетата живеят естествено и свободно.

От думата киник след това произлязла думата циничен, защото мнозина сравнявали непристойния според тях живот на Диоген с кучешки. Благодарение на Диоген се появила и думата космополит, тъй като когато го попитали дали се смята за гражданин на Атина, той казал че се смята за гражданин на Космоса – тоест на света.

Диоген е единственият човек, който се осмелил да говори грубо с Александър Македонски. Завоевателят решил да посети чудака и изказал почитания към мъдростта му. „За да станеш мъдър, трябва първо да станеш беден”, посъветвал го Диоген.

След това Диоген го заклеймил като убиец на жени и деца, но въпреки това Александър Македонски му предложил да изпълни едно негово желание, колкото и голямо да е то. „Отмести се, защото ми пречиш да виждам слънцето”, казал Диоген и по чудо не бил посечен на мига.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 3
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ученик
ученик
02.11.2013 14:29
Какво ли е усещането да си толкова смел и силен. Да живееш без да те интересува какво ще кажат другите около теб, дори и тези, които са те създали.
10
0