Човешкият вид с 80 000 години по-стар

Човешкият вид с 80 000 години по-стар

Според ново изследване на сложни каменни инструменти, открити в Етиопия, съвременните хора може да са се появили повече от 80 000 години по-рано отколкото се е считало, съобщава National Geographic.

Изследваните каменни инструменти са открити още през 1970 г. при археологическите обекти на Гадемота в Етиопската долина. Но тази година, нови техники за датиране разкриват, че инструментите са далеч по-стари и от най-старите познати кости на Хомо сапиенс, които са на около 195 000 години.

Човешкият вид с 80 000 години по-стар

Използвайки аргон-аргон датирането - техника, при която се сравняват различните изотопи на елемента аргон - изследователи са установили, че слоевете вулканична пепел, които покриват инструментите от Гадемота, датират най-малко от преди 276 000 години.

Много от намерените инструментите са малки ножове, изработени с помощта на техника, за която се смята, че изисква сложни познавателни способности и пъргави пръсти, според съовтора на проучването и Директор на Геохронологичния център Бъркли, Пол Рене.

Някои археолози вярват, че тези инструменти и подобни на тях, открити и на други места са свързани с появата на съвременния човешки вид, Хомо сапиенс.

"Изглежда, че сме били по-напреднали в технологично отношение в по-ранен етап, отколкото се е смятало преди това", казва съавтора на проучването, Лия Морган от Университета Бъркли в Калифорния.

При разкопките в Гадемота не са открити човешки кости, което прави трудно да се определи точно кой е изобретил тези специализирани инструменти и дали това наистина води до датиране началото на съвременния човешки вид или още Хомо сапиенс с още 80 000 години назад. Някои археолози вярват, че тези инструменти са свързани наистина с появата на Хомо сапиенс, докато други експерти смятат, че нашите по – ранни предци може да са имали необходимите умствени способности и сръчност за изработката им.

„Новата техника на датиране в Гадемота ни позволява да разберем времето , през което се е случила важна поведенческа промяна в човешката еволюция”, казва Кристиан Трион, професор по антропология в Университета в Ню Йорк.

В миналото Гадемота е било привлекателно място за хората за заселване, поради своята близост до питейна вода в езерото Зиуей и достъп до източник на твърдо, черно вулканично стъкло, известено като обсидиан.

"Поради липсата на кристална структура, стъклото обсидиан е един от най-добрите сурови материали, които са се използвали за направа на различни инструменти", обяснява Морган.

Лия Морган също счита, че лесно достъпнят обсидиан в Гадемота може би обяснява защо технологичната революция се е появила толкова рано и точно на това място.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати