Хобитите били отделен биологичен вид

Хобитите били отделен биологичен вид

Изследвания на череп на така наречените хобити, открит на индонезийския остров Флорес през 2003 г., които показват, че собственикът му е бил архаичен прародител на човека, а не умален или страдащ от заболяване съвременен човек, съобщава National Geographic. Това заключение произтича от сравнението на черепа с тези на съвременните хора и на маймуните, както и с други случаи на открити вкаменели мозъци на човешки предци.

"Формата на черепа е съвместима с тази, която би имал и черепът на малък архаичен Хомо", казва Карън Бааб, биологичен антрополог от Университета Стоуни Брук в щата Ню Йорк. Род ът Хомо включва съвременните човешки същества, както и близки роднини като Неандерталците и Хоум еректус(Home erectus).

За така наречения хобит, който е с размера на съвременно три-годишно дете, се е считало първоначално, че принадлежи към неизвестния към този момент вид, Хомо флорезинезис (Homo floresiensis).

Скептични учени предлагат алтернативни идентификации, което предполага, например, че хобитите са били умалени съвременни хора с генетично заболяване, което причинява смаляване на мозъка, наречено микроцефалия.

Новото изследване, за което съобщава National Geographic, се съсредоточава върху асиметрията или неравномерността между лявата и дясната страна на черепа на хобитите. Докато доклад, публикуван през 2006 г. заключава, че черепът е силно асиметричен, което е в резултат на необичайно развитие и по този начин отдалечава учените от това, че хобитите може би са обособен биологичен вид.

Освен асиметричността на черепа, новото проучване констатира също, че тази асиметрия е в рамките на нормалния диапазон за предшественици на здрави хора. Според Бааб, неравномерността, която съществува, може поне частично да се обясни с процеса на превръщане във вкаменелост.

Робърт Екхард, професор по генетика на развитието и еволюционна морфология в Университета на Пенсилвания и съавтор на доклада от 2006 г., отхвърля обяснението на Бааб за вкаменелостта и казва, че установената асиметрия "е силно доказателство за развитието на аномалия."

Робърт Мартин, отговарящ за биологичната антропология в музей в Чикаго, Илинойс, казва, че новото изследване изучава черепа по форма и големина, а игнорира малкия, асиметричен мозък, което може да се разглежда като доказателство за микроцефалия.

Въпросът дали хобитите са отделен биологичен вид е причина за множество дискусии и истинността на това твърдение тепърва ще се доказва.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати