sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Какво е индуизъм и в какво вярват индуистите?

Какво е индуизъм и в какво вярват индуистите?

Индуистки манастир

Трудно е да се обяснят вярвания и разбирания на цяла религия в няколко изречения. Винаги е възможно да се пропусне някакъв факт, който е важен за философията на конкретната религия. Още по-трудно е начинанието да се обяснява какво представлява индуизма.

Философията на религията индуизъм е изключително интересна и всеобхватна – вероятно заради многото богове или заради това, че всъщност от индуизма произлизат и доста други учения.

Въпреки милионите божества, на които индуистите се кланят, все пак в религията има и върховен бог – Брахма. Приема се, че Брахма е същество и той е навсякъде – около нас, по целия свят. В част от вярванията Брахма се разделя на 3 – Брахма – Разрушител, Брахма – Поддържащ, Брахма – Създател .

Индуизмът е толкова всестранно развита религия, че е почти невъзможно да се определи или да „вкара” в някакви норми или рамки. Има няколко школи:

1. Пантеистична – Бог се отъждествява със света.

2. Теистичен – индуизъм Бхакти.

Индуизъм

3. Монистичен – школа Санкара.

4. Панентеистичен – Бог е сила, света – част от него.

Освен тези школи, съществуват още деистичен, некилистки и атеистичен индуизъм. И тъй като школите на тази религия са много, всяка от тях има свои собствени виждания и вярвания – за една Бог е център, за друга светът е център и Бог е от него и др.

Интересно е, че в индуизмът няма основоположник – нейните основни принципи са се трупали постепенно, с течение на годините. Текстовете в религията могат най-общо да бъдат разделени на – смрити и шрути. Най-важните и стари свещени книги са наречени Веди.

Какво представляват те – в тях е събрана информация за боговете. Съчетани са история, митология и богословие. Веди са изключително важни книги за всички, които изповядват религията индуизъм и отричането от тях или неприемането на онова, което пише вътре е абсолютно немислимо.

Всичко, което е необходимо, за да се възприеме дадена школа за индуистка, е да приемеВедите. Освен тях, свещени текстове в индуизма са Пурана, Упанишади.

Освен това в индуизма основно вярване е, че всички са равни с Брахма – всеки Аз е божествен, а онова, което е извън нас е илюзия. Ако се питате какво е конкретното, в което вярват и към което се стремят – идеята на индуизма е всеки вярващ да успее да се издигне духовно до нивото на Брахма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
23.01.2013 09:27
Има много голяма философия в това учение.Абсолютна истина е, че всеки може със силата на мисълта и волята да постигне духовно извисяване. То ще зависи от самия човек и от неговата вяра.
2
0