sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древните вакханалии

Древните вакханалии

Олимп

Вакханалиите са религиозни празници, провеждани в Древна Гърция, които са били посветени на Дионис (известен като Бакхус в римската митология), богът на виното, и които са все още добре познати заради разкоша, свободното и екстравагантно поведение, което ги прави толкова популярни преди хилядолетия.

Историята на вакханалиите в Древна Гърция най-вероятно е започнала с ритуали на боговете на плодородието, които са били заличени от неумолимия ход на времето. Тези ритуали по-късно стават тържества, които са били известни като Дионисия, начин на поклонение на бог Дионис чрез мистични актове, театрални представления и винопроизводството.

Имало е няколко вакханалии, които се провеждали ежегодно в Древна Гърция, най-важният и най-известният от които е в историческата област, наречена Атика, които включват Rustic Dionysia, Lenaea, Anthesteria, Great Dionysia и Oschophoria.

Rustic Dionysia е най-старата форма на фестивал, който включва прости ритуали и радостен парад на хора с дарове за бога във формата на хляб, вино и вода.

Лозови масиви

След шествието от хора (роби включително) се пее, танцува и гледат драматични изпълнения. Също и Lenaea включва шествие и драматични представления, последвано от жертвоприношение на козел на олтар на Дионис, докато хората пеят.

Anthesteria е най-вече се отбелязва с пиене на вино, провеждани са конкурси като начин за възнаграждаване на тези, които пият най-много. През Great Dionysia се изнасят драматични произведения, композирани от известни личности от онова време, които са изпълнявани в чест на Дионис, много от които са все още добре познати и до днес. Накрая Oschophoria се празнува с млади лозя, грозде по време на шествие, което е съпроводено с пеене и танци.

Тържествата по-късно се разпространяват в Етрурия, до гръцките колонии в Южна Италия, а след това най-накрая и в Рим около 200 г. пр. Хр, където имат същия див характер. Първоначално вакханалиите са отворени само за жените и са се празнували веднъж годишно, обаче, те бързо се превръщат в по-чести празници (5 пъти на месец) и допускат и присъствието на мъжете.

Въпреки, че култа към Дионис и фестивалите в крайна сметка са отшумяли в историята, значението на "вакханалия" се е пренесло в модерните дни и идва да символизира пиянство, диво парти или празник, по подобие на древните ритуали и традиции, които са процъфтявали преди хилядолетия в историческата област на древна Гърция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати