Красотата на Нефертити преувеличена?

Нефертити

Нефертити може би не е била такава красавица, твърдят германски учени.

Придворният скулптор, изваял прочутия бюст на египетската царица, вероятно е загладил бръчките около устата и е „изправил" кривия й нос, за да я представи по-красива.

Възможно е бюстът да е бил поръчан от самия Ехнатон и той да е поискал съпругата му да бъде представена по начин, който харесва на него", твърди екип от германски учени, ръководени от Александър Хуперц.

Високият 50 см бюст, направен от прочутия скулптор Тутмес, се състои от варовикова основа, покрита с пластове гипс с различна плътност. Експерти анализирали обекта през 1992 г. с помощта на компютърна томография. Съвременните технологии обаче позволили на Хупертц и екипа му да извлекат повече информация как е бил създаден.

Учените установили, че скулптурата има две лица. Първото е изработено с невероятна прецизност, но е по-различно. То е с по-слабо изразени скули, с лека гърбица на носа, с бръчки около устата и по бузите и не толкова дълбоки очи.

Нанесените след това корекции вероятно са имали за цел да приближат лицето на египетската царица до идеала за красота по това време, смята Хуперц.

Бюстът на египетската царица, заедно с още два, е открит през 1912 г. в местността Ел Амарна в Египет, където за кратко бил разположен Ахетатон - столицата на Ехнатон и Нефертити. В момента и трите скулптури се съхраняват в Берлинския музей.

Бюстът, който учените са изследвали в дълбочина, е показан пред публика за първи път през 1923 г. Оттогава той предизвиква възхита заради симетричните линии и прецизността, с която са представени чертите на Нефертити.

Скулптурата е сред петте културни ценности, съхранявани в чужбина, които Египет държи да си върне на всяка цена.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Вяра
Вяра
22.10.2014 23:24
Те щото са я виждали със собствените си очи нали. Както и да е изглеждала едно е на камък друго е на живо от плът и кръв. И аз не знам как е изглеждала и затова не мога и да давам акъл!
0
0
Ник
Ник
04.09.2013 14:35
Тези германци явно са живели в Древен Египет, за да говорят за красотата на Нефертити. Да си връщат всичко на Египет, а да не се правят на интересни, нали най - интересното в тяхната история е Хитлер и затова крадат чужда история. Пфф, шфаби...
2
0
Ники
Ники
04.06.2013 21:49
Наистина, не може германец да говори за красота; Няма как да разбира според мен.
1
0
Крис
Крис
03.09.2011 19:05
''Красотата на Нефертити преувеличена''. Какво разбират германците от красота, като им знаем техните крави, за които се женят, сигурно си представят Нефертити за Баба Яга.
1
0